Γιατί δεν χάνεις βάρος ενώ προσπαθείς;

Έχεις δοκιμάσει τα πάντα αλλά το νούμερο στη ζυγαριά δεν λέει να κατέβει με τίποτα. Τι μπορεί να φταίει;

Γιατί δεν χάνεις βάρος ενώ προσπαθείς;

Παρά την προσεγμένη διατροφή, την άσκηση είναι πιθανό να βλέπεις το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ζυγαριά. 

Bigstock

Η απώλεια βάρους απαιτεί πειθαρχία, επιμονή και υπομονή. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου παρά την προσπάθεια, την προσεγμένη διατροφή και την άσκηση, δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι λόγοι ποικίλουν.

Πρωινό γεύμα

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος είναι ένας από αυτούς. Παραλείποντας το πρωινό γεύμα είναι πιο πιθανό να πεινάσετε αργότερα μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα να φάτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Ιδανικά προσπάθησε να φας το πρωινό σου σε διάστημα μίας ώρας από όταν ξυπνήσεις. Επίλεξε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Βραδινό γεύμα

Το βραδινό γεύμα όταν καταναλώνεται πολύ αργά το βράδυ είναι πιθανό να λειτουργήσει ως εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα του σακχάρου, την ινσουλίνη με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η καύση του λίπους.

Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση του βραδινού γεύματος τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

suntagies-gia-vradino-geuma-4.5.jpg

Άγχος

Το σώμα έχει την τάση να αποθηκεύει περισσότερο λίπος όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες. Επιπλέον, το άγχος αυξάνει την επιθυμία για κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη.

Το φύλο

Το φύλο παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους. Έρευνα έδειξε ότι οι άντρες χάνουν πιο γρήγορα βάρος ωστόσο οι γυναίκες φαίνεται πως πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Μεταβολικός ρυθμός

Ο μεταβολικός ρυθμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, οι διατροφικές συνήθειες, το σωματότυπο και τα γονίδια. Για παράδειγμα εάν έχετε χαμηλή μυϊκή μάζα είναι πιθανό να καίτε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με κάποιον άλλον.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μεταβολικός ρυθμός σύμφωνα με έρευνες μειώνεται κατά 2-8% κάθε δεκαετία.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του οργανισμού και έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται και με την απώλεια βάρους. Η έλλειψη ύπνου μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό άρα επηρεάζει και τον αριθμό θερμίδων που καις μέσα στη μέρα. Επιπλέον, σε κάνει να νιώθεις πιο κουρασμένη κάτι που μειώνει τις πιθανότητες για άσκηση και αντίθετα κάνει πιο έντονη την επιθυμία για γλυκό junk food.

apwleia-varous-upnos.jpg

Γονίδια - θυρεοειδής

Και τα γονίδια φαίνεται να παίζου κάποιον ρόλο στον μεταβολικό ρυθμό και στην απώλεια βάρους. Κάποιοι άνθρωποι έχουν τάση από την παιδική τους ακόμα ηλικία να χάνουν βάρος πιο εύκολα σε σχέση με άλλους.

Ακόμα ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό και το επίπεδο δυσκολίας με το οποίο χάνεις βάρος είναι η θυρεοειδής. Ο υποθυρεοειδισμός έχει ως σύμπτωμα την αύξηση βάρους και την κατακράτηση υγρών.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved