Απώλεια βάρους: Επιτρέπεται το ψωμί στη δίαιτα;

Το ψωμί είναι ένα «παρεξηγημένο» τρόφιμο σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή του και την απώλεια βάρους.

Απώλεια βάρους: Επιτρέπεται το ψωμί στη δίαιτα;

Φρατζόλα ψωμί δίπλα σε κούπα καφέ.

Unsplash.com / Nicolas J Leclercq

Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων σε καθημερινή βάση είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Βέβαια, ρόλο παίζουν και οι τροφές που περιλαμβάνετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Τα φρούτα και τα λαχανικά, για παράδειγμα, θεωρούνται από τους καλύτερους «συμμάχους» στο αδυνάτισμα δεδομένου ότι έχουν λίγες θερμίδες και υψηλή διατροφική αξία.

Τι ισχύει όμως για το ψωμί;

Το ψωμί είναι ένα τρόφιμο παρεξηγημένο. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, έχει πολλές θερμίδες και υστερεί σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλες τροφές. Επίσης, ανεξάρτητα από το είδος, είναι ένα επεξεργασμένο τρόφιμο και οι φυτικές ίνες που περιέχει δεν είναι οι ίδιες με εκείνες που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά.

Σημαίνει όμως αυτό ότι απαγορεύεται η κατανάλωσή του στη δίαιτα; Όχι. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το ψωμί επιτρέπεται και στη δίαιτα και όταν η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ψωμιού (πολύσπορο, ολικής, σταρένιο κτλ) και κάποια από αυτά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και άλλα συστατικά, ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Γυναίκα κόβει το ψωμί σε φέτες στον πάγκο της κουζίνας.

Τα οφέλη από την κατανάλωση ψωμιού

Το ψωμί είναι μία εύκολη λύση για σνακ, είναι νόστιμο και χορταστικό. Λόγω των συστατικών του, η κατανάλωσή του μειώνει τις λιγούρες, βελτιώνει τη διάθεση και προκαλεί τον κορεσμό.

Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, μέταλλα όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διαιτητικές ίνες που ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Πόσο ψωμί μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα εάν θέλετε να χάσετε βάρος;

Η κατανάλωση των δημητριακών που προτείνεται για την απώλεια βάρους είναι το πολύ 30 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή όσο περίπου μία φέτα ψωμί. Βέβαια το βάρος όπως και η περιεκτικότητα σε συστατικά διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του ψωμιού.

Εάν αγοράζετε συσκευασμένο, διαβάστε στην ετικέτα τα συστατικά που περιέχει και τις αντίστοιχες ποσότητες.

Με πληροφορίες από medicinenet.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved