Αργός μεταβολισμός: Ποιες τροφές να αποφεύγετε σύμφωνα με τους ειδικούς

Μία κατηγορία τροφών επιδεινώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και επιβραδύνει τον ρυθμό του.

Αργός μεταβολισμός: Ποιες τροφές να αποφεύγετε σύμφωνα με τους ειδικούς
Bigstock

Ο ρυθμός μεταβολισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο εύκολα ή γρήγορα μπορείς να χάσεις κιλά. Ένας γρήγορος ρυθμός μεταβολισμού έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να καίει περισσότερο λίπος σε κατάσταση ξεκούρασης. Αντίθετα, ένα αργός ρυθμός μεταβολισμού συνεπάγεται την αποθήκευση περισσότερων θερμίδων ως λίπος, προκαλώντας έτσι τη διατήρηση ή την αύξηση του σωματικού βάρους, ανάλογα με τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά.

Υπάρχουν τρόποι να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου φυσικά και ένας από τους παράγοντες που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι οη διατροφή. Για παράδειγμα από τις πιο ωφέλιμες τροφές είναι αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αντίστοιχα, υπάρχουν και τροφές που επιβαρύνουν τον μεταβολισμό.

diaita-sullipsi-gonimotita.jpg

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι μία κατηγορία τροφών πρέπει να αποφεύγεται περισσότερο στην περίπτωση αυτή. Οι υδατάνθρακες.

Παρόλο που οι υδατάνθρακες και δεν είναι «εχθρός» στην απώλεια βάρους, κάποιοι συγκεκριμένου είδους υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις αργού μεταβολισμού. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι τροφές ολικής άλεσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αντικαταστήσουν τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη.

«Σε αυτές τις τροφές ανήκουν έτοιμα συσκευασμένα σνακ, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, μακαρόνια, πατατάκια» αναφέρει η διατροφολόγος Lisa Richards για τις τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο τον μεταβολισμό.

«Οι τροφές αυτές βάζουν το σώμα σε μία κατάσταση στρες καθώς προσπαθεί να αφομοιώσει τα τρόφιμα και παράλληλα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που έχουν προκαλέσει.» συνεχίζει η ειδικός.

Η φλεγμονή, καθώς και η κατανάλωση τροφών που μπορεί να διαταράξουν το έντερο, μπορεί να έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό και στην απώλεια βάρους συνολικά, επιβαρύνοντας το σώμα και αυξάνοντας το αίσθημα δυσφορίας καθημερινά. Επιπλέον, όσο περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη τρως, τόσο περισσότερο το σώμα σου θα αρχίσει να λαχταρά αυτές τις τροφές, επιδεινώνοντας περαιτέρω την επίδραση που έχουν στον μεταβολισμό με την πάροδο του χρόνου.

Πώς θα ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας φυσικά

Για να αυξήσετε τον ρυθμό του μεταβολισμού σας φυσικά το καλύτερο που έχεις να κάνεις όσον αφορά τη διατροφή σου είναι να εντάξεις σε αυτήν τροφές υψηλής διατροφικής αξίας όπως φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Επίσης, είναι σημαντικό να μην παραλείπεις γεύματα καθώς τρώγοντας κάθε δύο με τρεις ώρες εξασφαλίζεις τη συνεχή καύση κάτι που κρατά τον μεταβολισμό ενεργό. Απαραίτητη είναι και η επαρκής ξεκούραση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει την απώλεια βάρους, ενώ μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τέλος, όσον αφορά τη γυμναστική μπορείς να δοκιμάσεις της διαλειμματική άσκηση η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε τρέξιμο για δύο λεπτά, έπειτα για ένα λεπτό και επαναλάβετε διαδοχικά για περίπου 20 με 30 λεπτά.

Με πληροφορίες από shefinds.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved