Φυστίκια: Τα οφέλη και πώς βοηθούν στην απώλεια βάρους

Βοηθούν τα φυστίκια στην απώλεια βάρους; Τι δείχνουν οι έρευνες.

Φυστίκια: Τα οφέλη και πώς βοηθούν στην απώλεια βάρους
Bigstock

Τα φυστίκια βοηθούν στην απώλεια βάρους με πολλούς τρόπους. Για την ακρίβεια, έρευνες δείχνουν η συστηματική κατανάλωση φυστικιών έχει συσχετιστεί με ένα υγιές βάρος και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Τα φυστίκια θα σε κρατήσουν χορτάτη

Σε αντίθεση με άλλα σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα φυστίκια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συστατικά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο κατά τη διαδικασία της πέψης για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό.

Μικρή έρευνα με 15 συμμετέχοντες έδειξε ότι εντάσσοντας τα φυστίκια ή το φυστικοβούτυρο στο πρωινό γεύμα, παρατείνεται η αίσθηση του κορεσμού και σταθεροποιούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφούνται πολύ γρήγορα και οδηγούν σε απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα την οποία και ακολουθεί μία εξίσου απότομη πτώση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθεις πείνα ακόμα και αν έχει φάει λίγο πριν.

Τα φυστίκια, ωστόσο, αφομοιώνονται πολύ αργά από το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο στομάχι για ώρα. Αυτό σε βοηθάει να παραμένεις χορτάτη για περισσότερη ώρα, αυξάνοντας έτσι το χρονικό διάστημα από το ένα γεύμα στο άλλο.

fistikia.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Fidias Cervantes

Τέλος, τα φυστίκια χρειάζονται καλό μάσημα, άρα τα τρως πιο αργά σε σχέση με άλλες τροφές. Το αποτέλεσμα; Το σώμα σου παίρνει τον απαιτούμενο χρόνο για να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχει χορτάσει, συνεπώς μειώνονται οι πιθανότητες να φας παραπάνω από όσο στην πραγματικότητα θέλεις.

Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά

Τα φυστίκια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, γνωστά και ως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μία διατροφή η οποία περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά έχει συνδεθεί με μειωμένα ποσοστά φλεγμονών, παχυσαρκίας και χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών γενικά μειώνει τις πιθανότητες αύξησης βάρους μακροπρόθεσμα. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να μετατρέψει το αποθηκευμένο λίπος σε ενέργεια.

Λιγότερες θερμίδες

Αν και τα φυστίκια έχουν μεγάλη θερμιδική αξία, είναι πιθανό ο οργανισμός να μην απορροφήσει όλες τις θερμίδες που περιέχουν.

Τρώγοντας τα φυστίκια, τα δόντια δεν μπορούν να τα σπάσουν σε κομμάτια τόσο μικρά ώστε να αφομοιωθούν τελείως από τον οργανισμό κατά τη διαδικασία της πέψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην προσλάβετε όλες τις θερμίδες.

Σε έρευνα που συμμετείχαν 63 άντρες κάποιοι από αυτούς έφαγαν φυστίκια ολόκληρα, άλλο φυστικοβούτυρο, άλλοι έλαιο φυστικιού και άλλοι αλεύρι φυστικού. Συγκρίνοντας τις κενώσεις και των 63 ατόμων οι ερευνητές κατέληξαν ότι αυτοί που έτρωγαν ολόκληρα φυστίκια είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών οξέων στις κενώσεις τους, το οποίο σημαίνει και μικρότερη απορρόφηση θερμίδων.

fistikovouturo.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Corleto Peanut butter

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνεις. ¼ του φλιτζανιού φυστίκια έχει περίπου 207 θερμίδες. Ακόμα και αν ο οργανισμός σου απορροφήσει στην πραγματικότητα μόνο το 50% ή το 75% αυτών και πάλι θα έχει καταναλώσει συνολικά 104-155 θερμίδες.

Ποια φυστίκια να διαλέξεις

Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών φυστίκια: ανάλατα, αλατισμένα, ψημένα, άψητα,με κάποια ιδιαίτερη επικάλυψη. Το ιδανικό όχι μόνο για να χάσεις βάρος, αλλά και για να επωφεληθείς από την κατανάλωση φυστικιών στο μέγιστο είναι να επιλέγεις φυστίκια που έχουν υποστεί όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και δεν περιέχουν αλάτι ή συντηρητικά.

Τα βραστά φυστίκια έχουν λιγότερες θερμίδες από ότι τα άψητα ή τα καβουρδισμένα. ¼ του φλιτζανιού έχει περίπου 146 θερμίδες που, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψημένων φυστικιών έχει 214 θερμίδες.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved