Γλυκοπατάτα: Tα οφέλη και πώς βοηθά στην απώλεια βάρους

Ποια η διατροφική αξία της γλυκοπατάτας, πώς βοηθά στην απώλεια βάρους και πώς μπορείτε να τη μαγειρέψετε;

Γλυκοπατάτα: Tα οφέλη και πώς βοηθά στην απώλεια βάρους
Bigstock

Οι γλυκοπατάτες είναι δημοφιλείς για πολλούς λόγους όπως την υψηλή διατροφική τους αξία, την γλυκιά τους γεύση και το έντονο χρώμα τους. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η γλυκοπατάτα βοηθά θα στην διατήρηση ή και τη μείωση του σωματικού βάρους, υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο όπως o τρόπος μαγειρέματος.

Η διατροφική αξία της γλυκοπατάτας

Μία μεσαία γλυκοπατάτα που ζυγίζει 130 γραμμάρια σύμφωνα με το healthline.com περιέχει τα εξής:

  • 112 θερμίδες
  • 26 gr υδατάνθρακες
  • 2 gr πρωτεΐνη
  • 0,1 gr λιπαρά
  • 3,5 gr φυτικές ίνες
  • 102% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α
  • 11% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β

Γλυκοπατάτα και απώλεια βάρους

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι συνδέουν τρεις ή και περισσότερες πρωτεΐνες μεταξύ των οποίων και η οι φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες θεωρούνται πιο ωφέλιμοι για τον οργανισμό από τους απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται σε τροφές όπως το λευκό ψωμί και η ζάχαρη.

Σύνθετους υδατάνθρακες περιέχουν επίσης φρούτα και πολλά ακόμα λαχανικά, όπως και τα όσπρια. Οι γλυκοπατάτες βοηθούν στην απώλεια βάρους για τους εξής λόγους:

Προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού

Οι γλυκοπατάτες θα σας κρατήσουν χορτάτες για περισσότερη ώρα λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Το αποτέλεσμα; Μειώνετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε μέσα στη μέρα, άρα και τις θερμίδες που παίρνετε.

Έχουν λίγες θερμίδες

Οι ωμές γλυκοπατάτες αποτελούνται κατά 77% από νερό και 13% από φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτες για ώρα χωρίς πολλές θερμίδες και παράλληλα δίνει ενέργεια που διαρκεί.

Σύμφωνα με μελέτη η οποία περιελάμβανε 48 έρευνες έδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών για 12 μήνες είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού βάρους έως και κατά 5%.

https://www.instagram.com/p/CmUwc_9MTES

Πώς να μαγειρέψετε τις γλυκοπατάτες για να χάσετε βάρος

Με το μαγείρεμα αλλάζει η χημική σύσταση της γλυκοπατάτας. Εάν τις βράζετε έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου.

Κάποιες ιδέες για να εντάξετε τις γλυκοπατάτες στο πλάνο διατροφή σας ακόμα χωρίς να επιβαρυνθείτε με θερμίδες και να χάσετε βάρος είναι οι εξής:

  • Βράστε τις και κάντε τις πουρέ. Προσθέστε στο τέλος λίγο αλάτι ή και ρίγανη.
  • Βράστε τις με τη φλούδα και φάτε την με λίγη σάλτσα γουακαμόλε
  • Φτιάξτε τσιπς γλυκοπατάτας και ψήστε τις στον φούρνο στον αέρα με ελάχιστο λάδι και δεντρολίβανο.

Για να βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις γλυκοπατάτας προτιμήστε να τις τρώτε με τη φλούδα αφού πρώτα τις έχετε πλύνει πολύ καλά.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved