Μαμά και διατροφή: Ποια είναι τα πιο παχυντικά φαγητά και γλυκά την περίοδο των γιορτών;

Εάν δεν θέλετε να πάρετε κιλά την περίοδο των γιορτών προσέξτε την κατανάλωση των παρακάτω φαγητών και γλυκών.

Μαμά και διατροφή: Ποια είναι τα πιο παχυντικά φαγητά και γλυκά την περίοδο των γιορτών;
Bigstock

Τα panetone, τα μελομακάρονα, οι γαλοπούλες και τα πολλά ακόμα γιορτινά φαγητά δεν θα λείπουν ούτε αυτά τα Χριστούγεννα από το γιορτινό τραπέζι. Κάθε χρόνο οι περισσότεροι την περίοδο των γιορτών παίρνουμε 1, 2 ή και παραπάνω κιλά και αυτό αφενός γιατί τρώμε δίχως αύριο στο τραπέζι των Χριστουγέννων, του Ρεβεγιόν και της Πρωτοχρονιάς και αφετέρου γιατί οι πειρασμοί είναι πολλοί και παντού γύρω μας.

Και σε αυτήν την περίσταση η φράση που ταιριάζει καλύτερα από κάθε άλλη είναι το παν μέτρον άριστον. Προσπαθήστε να μην κάνετε υπερβολές, τις μέρες πριν τα γιορτινά τραπέζια να τρώτε πιο ελαφρά και να μην το παρακάνετε με τα γλυκά εδέσματα. Ένα μελομακάρονο την ημέρα είναι αρκετό.

Εάν δεν θέλετε να πάρετε βάρος τις γιορτές χρήσιμο είναι επίσης να γνωρίζετε και ποια είναι τα πιο παχυντικά φαγητά και γλυκά. Όχι απαραίτητα για να τα αποφύγετε, αλλά για να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, panetone

Τα μελομακάρονά και οι κουραμπιέδες, παρά τα εντελώς διαφορετικά συστατικά τους, δεν έχουν μεγάλη απόκλιση ως προς τη διατροφική τους αξία. Η διατροφολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr Ευσταθία Παπαδά αναφέρει ότι ένα μελομακάρονο βάρους 30 γραμμαρίων, έχει 120 θερμίδες, ενώ ένας κουραμπιές αντίστοιχου βάρους 155.

Το panetone επίσης, μπορεί να είναι αφράτο, όπως και αυτό έχει μεγάλη θερμιδική αξία. Διαβάζουμε στο nutritionix.com ότι ένα κομμάτι (113 γραμμάρια) από το χριστουγεννιάτικο κέικ έχει 326 θερμίδες.

https://www.instagram.com/p/CmOnd5huvsn

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα με την πλούσια γέμιση είναι ένα από τα φαγητά που βλέπουμε συχνά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι λίγο μπελαλίδικη, πεντανόστιμη και αρκετά παχυντική και αυτό λόγω της ξεροψημένης πέτσας αλλά και της γέμισης που συνήθως περιέχει μπόλικο βούτυρο, ρύζι, κάστανα, σταφίδες.

Η βασιλόπιτα

«Ένα κομμάτι βασιλόπιτα των 80-100 γραμμαρίων αποδίδει κατά μέσο όρο 350-500 θερμίδες ανάλογα με το αν πρόκειται για βασιλόπιτα τύπου κέικ ή τσουρέκι. Η βασιλόπιτα τσουρέκι είναι λίγο χαμηλότερη σε θερμίδες» αναφέρει η Ευσταθία Παπαδά σε παλιότερο άρθρο της στο Mothersblog.gr.

«Το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου που περιέχει. Επίσης, η προσθήκη πολλών αυγών το περιεχόμενο της συνταγής σε χοληστερόλη, καθώς ένας κρόκος αυγού περιέχει περίπου την ποσότητα χοληστερόλης που δεν πρέπει να υπερβαίνουμε ημερησίως. Τέλος, η ζάχαρη που περιέχει σε αφθονία συμβάλλει κατά πολύ στο αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενό της βασιλόπιτας.»

https://www.instagram.com/p/CllTdPFM_n4

Dressings σε σαλάτες

Οι σαλάτες δεν είναι πάντα «αθώες» όσον αφορά τη διατροφική και τη θερμιδική τους αξία. Είθισται στα γιορτινά τραπέζια να φτιάχνουμε σαλάτες λίγο πιο ιδιαίτερες και αυτό επιτυγχάνεται με λαχταριστά και ενίοτε ιδιαίτερα παχυντικά dressings. Προτιμήστε στα dressings σας να χρησιμοποιείται αγνά υλικά όπως το λάδι, το λεμόνι, το ξύδι και το μέλι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved