Μαμά και διατροφή: Μπορείτε να χάσετε κιλά τρώγοντας σκόρδο;

Σκόρδο και απώλεια βάρους: Τι δείχνουν οι έρευνες.

Μαμά και διατροφή: Μπορείτε να χάσετε κιλά τρώγοντας σκόρδο;
Bigstock

Το σκόρδο είναι ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος άλλιο και στην οικογένεια των λειριοειδών ή υακινθοειδών. Έχει έντονη μυρωδιά και γεύση, για αυτό και κάποιοι το λατρεύουν, ενώ άλλοι το απεχθάνονται.

Το σκόρδο περιέχει πάνω από 200 χημικές ενώσεις οι οποίες θεωρούνται ωφέλιμες για τον οργανισμό. Τι ισχύει όμως για την απώλεια βάρους;

Σκόρδο και απώλεια βάρους: Τι δείχνουν οι έρευνες

Αν και τα επιστημονικά δεδομένα δεν θεωρούνται ακόμα επαρκή, οι ενώσεις που περιέχει το σκόρδο φαίνεται να βοηθούν και στην απώλεια βάρους. Μία από αυτές είναι η αλισίνη η οποία προλαμβάνει την παχυσαρκία και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τον μεταβολισμό.

Έρευνα του 2016 που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος σκόρδου για οκτώ εβδομάδες, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού βάρους, του λίπους, των τριγλυκεριδίων και της συνολικής χοληστερόλης.

Και κλινικές δοκιμές, όμως, επιβεβαιώνουν τα οφέλη του σκόρδου για τον οργανισμό. Σύμφωνα με ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τhe Journal of Nutrition, τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται να μειώνουν την περίμετρο της μέσης, αλλά όχι και τον δείκτη μάζας σώματος. Άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε το 2016 αναφέρει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου βοηθούν στην απώλεια βάρους και την καύση του λίπους σε ασθενείς που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Τέλος, το εκχύλισμα παλαιωμένου σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research and Practice αναφέρει ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση που κατανάλωναν καθημερινά εκχύλισμα παλαιωμένου σκόρδου για τρεις μήνες έχασαν περισσότερα κιλά σε σχέση με άλλες γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν το έκαναν.

skordo-apoleia-varous.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Gaelle Marcel

Πώς να προσθέσετε το σκόρδο στη διατροφή σας

Το σκόρδο από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί την μείωση του σωματικού βάρους, ωστόσο μπορεί να δώσει ένα boost στην όλη σας προσπάθεια.

Τρόποι να το εντάξετε στη διατροφή σας είναι οι εξής:

  • Προσθέστε σκόνη σκόρδου στα αυγά ή την ομελέτα που τρώτε για πρωινό (Δείτε εδώ συνταγές με αυγά, διαιτητικές και πεντανόστιμα)
  • Προσθέστε το στις σαλάτες σας
  • Προσθέστε το σκόρδο στα φαγητά κατσαρόλας
  • Μία πανεύκολη και υγιεινή συνταγή είναι τα λαχανικά στον φούρνο. Προσθέστε λίγο σκόρδο σε αυτή τη συνταγή και αυξήστε τη διατροφική αξία του πιάτου.

*Με πληροφορίες από verywellfit.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved