Μαμά και διατροφή: Γιατί ο σκέτος καφές είναι ένας ισχυρός «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους

Πώς βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους; Τι δείχνουν έρευνες.

Μαμά και διατροφή: Γιατί ο σκέτος καφές είναι ένας ισχυρός «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους
Unsplash.com / Brooke Lark

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές πρωινό ρόφημα ανά τον κόσμο. Για την ακρίβεια, πάνω από 160 εκατομμύρια σάκοι καφέ καταναλώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Αν και ο καφές είναι περισσότερο γνωστός για την ενέργεια που προσφέρει λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, είναι επίσης ένα ρόφημα που προάγει την υγεία και την απώλεια βάρους.

«Ο καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην απώλεια βάρους και είναι ευεργετικός για την υγεία του οργανισμού συνολικά.» αναφέρει η διαιτολόγος Ashley Shaw.

kafes-metavolismos.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Brigitte Tohm

Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να ξέρετε για την απώλεια βάρους και την κατανάλωση καφέ.

Ναι, ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Ο καφές περιέχει συστατικά όπως νιασίνη, κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, να υποστηρίξουν τη λειτουργία των μυών και να ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία ενισχύει τον μεταβολισμό και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ο σκέτος καφές έχει ελάχιστες θερμίδες. Η απώλεια βάρους έχει συσχετιστεί με την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και ο καφές είναι ένα ιδανικό ρόφημα για την απώλεια βάρους δεδομένου ότι εάν δεν έχει καθόλου ζάχαρη ή γάλα περιέχει λιγότερες από 5 θερμίδες ανά μερίδα.

Η καφεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό. Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία ο σώμα διασπά και καίει τις θερμίδες. Η καφεΐνη είναι μία από τις λίγες διεγερτικές ουσίες που μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό.

Έρευνα του 2018 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο καφέ σε διάστημα δύο μηνών είχαν περισσότερους μεταβολίτες, ένα προϊόν του μεταβολισμού. Ένας αυξημένος μεταβολικός ρυθμός θα σας επιτρέψει να κάψετε περισσότερες θερμίδες επομένως και να χάσετε βάρος πιο γρήγορα.

Η καφεΐνη ενδέχεται να μειώσει την αίσθηση της πείνας. Η όρεξη για φαγητό επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως τον τύπο του φαγητού, τη σωματική δραστηριότητα και τις ορμόνες.

Έρευνα του 2014 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν κάθε μέρα καφέ για διάστημα 4 εβδομάδων ένιωθαν χορτάτοι για περισσότερη ώρα και κατανάλωναν λιγότερο φαγητό.

rofimata-anti-gia-kafe.jpg

Τι να προσέξετε

Για αποκομίσετε τα οφέλη από την κατανάλωση του καφέ και να χάσετε βάρος, οι ειδικοί συνιστούν η ημερήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 400 mg καφεΐνης.

Ο σκέτος καφές είναι επίσης ο ιδανικός για απώλεια βάρους, καθώς δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή λιπαρά που μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους.

*Με πληροφορίες από insider.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved