Απώλεια βάρους: Τελικά τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καλύτερα από τη ζάχαρη;

Βοηθούν τα τεχνητά γλυκαντικά στην απώλεια βάρους; Τι απαντούν οι ειδικοί.

Απώλεια βάρους: Τελικά τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καλύτερα από τη ζάχαρη;
Bigstock

Θέλετε να χάσετε βάρος; Πιθανά ψάχνετε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε μέσα στη μέρα και η χρήση τεχνητών γλυκαντικών με μηδαμινές θερμίδες είναι η πιο εύκολη λύση. Είναι όμως τα τεχνητά γλυκαντικά βοηθητικά για την απώλεια βάρους;

Τα πιο συνηθισμένα τεχνητά γλυκαντικά

Υπάρχει πληθώρα τεχνητών γλυκαντικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον καφέ σας ή και σε συνταγές για σπιτικά γλυκά και σνακ. Κάποια έχουν μηδέν θερμίδες και άλλα πολύ λίγες. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

Ανταβαντάμη: Παρασκευάζεται από μείγμα ασπαρτάμης και βανιλλίνης -ένα συστατικό της βανίλιας. Είναι 20.000 φορές πιο γλυκιά από το ζάχαρη.

Ασπαρτάμη: Η ασπαρτάμη, από την πλευρά της, είναι μία γλυκαντική ουσία χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

Σουκραλόζη: Χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο ζάχαρης από το 1998. Είναι περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και παράγεται μέσα από μια διαδικασία με πολλαπλά στάδια και εναρκτήριο μόριο την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη.

Ζαχαρίνη (σακχαρίνη): Είναι μία από τις πιο παλιές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Παρασκευάζεται σε συνθήκες εργαστηρίου μέσω της οξείδωσης του φθαλικού ανυδρίτη και μοιάζει με λευκή, κρυσταλλική σκόνη. Είναι 200-700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη

Ακεσουλφάμη Κ: Η ακεσουλφάμη καλίου, επίσης γνωστή ως ακεσουλφάμη Κ ή Ace Κ, είναι ένα ολιγοθερμιδικό υποκατάστατο ζάχαρης που διατίθεται συχνά στο εμπόριο με τα εμπορικά ονόματα Sunett και Sweet One. Είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη

Στέβια: Η στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη η οποία έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη για αυτό και χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από τη ζάχαρη. Είναι 200-400 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Woman Eats Creamy Dessert And Drinks Coffee At Breakfast In Cafe.

Τεχνητά γλυκαντικά και απώλεια βάρους

Παρόλο που τα παραπάνω τεχνητά γλυκαντικά έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) οι γνώμες διίστανται για το κατά πόσο η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής. Οι γνώμες διίστανται και για το κατά πόσο βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όχι μόνο δεν συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσουν και σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Για χρόνια, ερευνητές μελετούσαν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός ανταποκρίνεται στις γλυκαντικές ουσίες με μηδαμινές ή σχεδόν μηδαμινές θερμίδες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επειδή οι ουσίες αυτές είναι πολύ πιο γλυκιές από τη ζάχαρη, «εκπαιδεύουν» τον εγκέφαλο να αποζητά πιο συχνά την κατανάλωση γλυκού. Επιπλέον, ακριβώς επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά δεν περιέχουν θερμίδες, μπερδεύουν τον εγκέφαλο και με αποτέλεσμα να μην στέλνει τα σωστά σήματα που σχετίζονται με τον κορεσμό. Άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι οι γλυκαντικές ουσίες αποτελούν στην πραγματικότητα μία δικαιολογία για την κατανάλωση περισσότερου φαγητού.

Δεν έχουν όμως όλες οι έρευνες αρνητικά αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση τεχνητών γλυκαντικών και απώλειας βάρους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση τροφών και ροφημάτων πλούσια σε θερμίδες με τροφές που έχουν τεχνητά γλυκαντικά άρα και λιγότερες θερμίδες, μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτό φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην αντικατάσταση αναψυκτικών κανονικών με αναψυκτικά διαίτης.

Το συμπέρασμα;

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η μελέτη της διατροφικής συμπεριφοράς είναι αρκετά περίπλοκη για να μπορούν να δώσουν σίγουρες απαντήσεις. Κάποιοι μπορεί αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με τεχνητά γλυκαντικά να δουν πράγματι διαφορά, ενώ άλλοι όχι.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε, ότι τα φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι είναι σίγουρα καλύτερα. Επίσης, αν έχετε λιγούρα για κάτι γλυκό, προτιμήστε ένα φρούτο ή αποξηραμένα φρούτα και το πιο βασικό, παν μέτρον άριστον.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved