Βιταμίνη D: Μπορεί η έκθεση στον ήλιο να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Πώς σχετίζεται η βιταμίνη D με την απώλεια βάρους;

Βιταμίνη D: Μπορεί η έκθεση στον ήλιο να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;
Bigstock

Η βιταμίνη D, επίσης γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Ο οργανισμός την προσλαμβάνει επίσης από συγκεκριμένες τροφές, αν και η ποσότητα που περιέχουν είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ σχεδόν 1 δισεκατομμύρια έχουν ανεπάρκεια.

Sun Protection.sun Cream. Woman Applying Sun Cream On Tanned Shoulder In Form Of The Sun. Skin And B

Πώς σχετίζεται η βιταμίνη D με την απώλεια βάρους

Οι άνθρωποι με παχυσαρκία φαίνεται ότι έχουν πιο χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με εκείνους που έχουν δείκτη μάζα σώματος η οποία κυμαίνεται εντός των φυσιολογικών ορίων.

Αυτό επιβεβαιώνουν και διάφορες έρευνες. Σε μία από αυτές, μία ομάδα γυναικών λάμβανε 25mcg βιταμίνης D για δώδεκα εβδομάδες, ενώ μία άλλη κάποιο σκεύασμα placebo. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που άνηκαν στην πρώτη ομάδα έχασαν 2,7 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ οι γυναίκες στη δεύτερη ομάδα μόλις 0,5.

Γιατί άντρες και γυναίκες με περισσότερα κιλά έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D;

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ερευνητές καταλήγουν ότι αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.

Ένας από αυτούς είναι ότι η συγκεκριμένη ορμόνη αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερο βάρος χρειάζονται και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D.

Άλλος λόγος είναι ότι όσοι πάσχουν από παχυσαρκία είθισται να περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικό περιβάλλον, για παράδειγμα κάνοντας κάποια δραστηριότητα. Η έκθεση στον ήλιο, συνεπώς, είναι περιορισμένη.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμς ότι σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερα κιλά χρειάζονται περίπου 1,5 φορές παραπάνω βιταμίνη D.

Model Asian Woman Wearing Red Swimsuit And Straw Hat Lying On The Sun Lounger In Sun By The Sea. Bea

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας στη βιταμίνη του ήλιου;

Η ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη ορμόνη δε συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα και έτσι οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν αν έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D ή όχι. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί τα εξής:

  • Πόνος στα οστά
  • Κρίσεις με σπασμούς
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Οδοντικά προβλήματα
  • Καρδιακά προβλήματα

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved