Μαμά και διατροφή: Βοηθάει το γάλα στην απώλεια βάρους ή όχι;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση γάλακτος σε περιόδους δίαιτας και ποιο γάλα να προτιμήσετε.

Μαμά και διατροφή: Βοηθάει το γάλα στην απώλεια βάρους ή όχι;

Η προσεγμένη διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι ο καλύτερος συνδυασμός για την απώλεια βάρους. Προσεγμένη διατροφή σημαίνει κατανάλωση τροφών με λίγες θερμίδες και υψηλής διατροφικής αξίας ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αναπόφευκτα κάποιες τροφές θεωρούνται απαγορευμένες σε περιόδους δίαιτας και κάποιες άλλες «must». Σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει το γάλα;

Επιτρέπεται το γάλα στη δίαιτα;

Ένα φλιτζάνι γάλα πλήρες σε λιπαρά έχει περίπου 5 g λιπαρά και 152 θερμίδες. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνες B12 και βιταμίνη D.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και θερμίδες, θα λέγαμε ότι το γάλα εκ πρώτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο καλύτερος «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το γάλα περιέχει επίσης πρωτεΐνες, ένα συστατικό απαραίτητο για την ενδυνάμωση των μυών. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του στα άλλα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται και παραπάνω, δυναμώνουν τα οστά, ενισχύουν τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 250 ml γάλακτος έχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 125 mg ασβεστίου.

Η κατανάλωσή γάλακτος, σύμφωνα με τους διαιτολόγους δεν θεωρείται ότι επηρεάζει αρνητικά την απώλεια βάρους και η με μέτρο κατανάλωσή του επιτρέπεται ακόμα και καθημερινά.

potiri me gala

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Larisa Birta

Ποιο γάλα είναι καλύτερο στη δίαιτα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς , το γάλα που προτείνεται για την περιόδους δίαιτας είναι το αγελαδινό, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη αλλά και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, εάν ακολουθείτε μια διατροφή περιοριστική ως προς τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και γάλατα αγελαδινά με 2% λιπαρά.

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών, ωστόσο υστερεί στην περιεκτικότητα σε Β12, Β6 και φολικό οξύ σε σχέση με το αγελαδινό.

Με πληροφορίες από healthline.com, news18.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved