Απώλεια βάρους μετά τα 40: Δυσκολίες και συμβουλές για υγιές αδυνάτισμα

Γιατί οι γυναίκες χάνουν πιο δύσκολα βάρος μετά τα 40 και τι μπορείτε να κάνετε.

Απώλεια βάρους μετά τα 40: Δυσκολίες και συμβουλές για υγιές αδυνάτισμα

Με την πάροδο του χρόνου η απώλεια κιλών γίνεται ένα ολοένα κι πιο δύσκολο εγχείρημα. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό διαφέρουν ανά περίπτωση, τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η αιτία είναι η ίδια η φυσική εξέλιξη του σώματος και του οργανισμού.

Μετά τα 40 ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται με αποτέλεσμα να καίτε έως και 300 λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Επίσης, όσο πλησιάζετε στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, οι ορμονικές αλλαγές γίνονται πιο έντονες και επηρεάζουν δείκτες όπως αυτόν του σακχάρου και παράλληλα αυξάνεται το μέγεθος του λιπώδους ιστού και η συσσώρευση του κοιλιακού λίπους είναι πια ορατή.

Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής. Μεγαλώνοντας, άντρες και γυναίκες έχουν την τάση να γυμνάζονται λιγότερο ενώ την αυξομείωση του βάρους επηρεάζουν το στρες, οι διατροφικές συνήθειες και φυσικά ο ύπνος. Η κούραση είναι πιο έντονη και όπως αναφέρει η ειδικός Suzan Weiner «όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο όταν νιώθουν εξάντληση».

apoleia varous meta ta 40 2

Συμβουλές για υγιές αδυνάτισμα μετά τα 40

Συχνά και μικρά γεύματα

Τα συχνά και μικρά γεύματα θεωρούνται έτσι και αλλιώς σημαντικό κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής. Η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει τον μεταβολισμό, ο οποίος μετά τα 40 χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση. Επίσης, μη καταναλώνοντας κάποιο γεύμα αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και είναι πιο πιθανό να έχετε λιγούρα για κάτι γλυκό, άρα και να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές.

«Όχι» στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, «ναι» στην πρωτεΐνη

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα του σακχάρου. Προτιμήστε τροφές που περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και τροφές με καλά λιπαρά οξέα.

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η συστηματική άσκηση είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους και την υγεία σώματος και πνεύματος. Μπορεί αυτό να είναι το περπάτημα ή κάποια πιο έντονη μορφή γυμναστικής που προτιμάτε. Στοχεύστε στα 30 λεπτά καθημερινά.

apwleia barous meta ta saranta

Μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά

Απώλεια βάρους χωρίς περιορισμό στην κατανάλωση φαγητού δεν γίνεται. Το πόσες θερμίδες βέβαια χρειάζεται ένας οργανισμός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας διαφέρει ανά περίπτωση. Έτσι, εάν για παράδειγμα τρώτε 2000 θερμίδες την ημέρα προσπαθήστε να κόψετε τις 400 κάνοντας καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Σε κάποιες περιπτώσεις η δυσκολία απώλειας βάρους σχετίζεται με την υγεία του οργανισμού. Καλό είναι, λοιπόν, να επικοινωνήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved