Δίαιτες Yo-Yo: τι είναι και πώς να τις αποφύγετε;

Εσείς έχετε ξανακούσει τον όρο δίαιτα Yo-Yo ή Yo-Yo dieting και ξέρετε σε τι ακριβώς αναφέρεται;

Δίαιτες Yo-Yo: τι είναι και πώς να τις αποφύγετε;

Έχετε μήπως κάνει αμέτρητες προσπάθειες να χάσετε κάποια κιλά και τελικά καταλήγετε να τα παίρνετε πίσω και μάλιστα πολλές φορές να αυξάνετε ακόμα περισσότερο από πριν το βάρος σας;

Η αλήθεια είναι πως όταν πρωτάκουσα τον όρο αυτόν δεν μπορούσα να φανταστώ ότι έχει να κάνει με τη διατροφή. Αφορά την επαναλαμβανόμενη απώλεια και αύξηση βάρους, που συμβαίνει όταν κάποιος ακολουθεί εξπρές δίαιτες. Όταν για παράδειγμα ένα άτομο χάνει κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα (ακολουθώντας μια εξπρές δίαιτα) και αυτά τα κιλά τα ξαναπαίρνει σχεδόν αμέσως από τη στιγμή που είτε επιστρέφει στην παλιά του διατροφή είτε απλά αυξάνει λίγο τις ποσότητες που καταναλώνει, και μετά ξαναρχίζει να κάνει δίαιτα για να ξαναχάσει τα κιλά που πήρε, και μετά τα ξαναπαίρνει, αυτή η διαδικασία λέγεται δίαιτα Yo-Yo ή Yo-Yo dieting. Νομίζω και μόνο που σας το εξήγησα κουραστήκατε, πόσο μάλλον αν έχετε κάνει αυτή τη διαδικασία πολλές φορές για χρόνια.

Το θέμα όμως είναι άλλο… Είναι αυτή η διαδικασία υγιής για τον οργανισμό μας; Αξίζει να χάνουμε κιλά ακόμα και αν είναι να τα ξαναπαίρνουμε πίσω μετά από λίγο; Η απάντηση φαίνεται να είναι όχι… Αυτή η συνεχόμενη αυξομείωση των κιλών φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του ατόμου, μια και τελικά δεν μαθαίνει πώς να τρώει ισορροπημένα και απλά επιστρέφει στο παλιό του βάρος, οπότε όλη αυτή η προσπάθεια πάει χαμένη. Ειδικά όταν η διαδικασία αυτή επαναληφθεί πολλές φορές, το άτομο σίγουρα κουράζεται και τελικά τα παρατάει. Έτσι πολύς κόσμος απλά δεν κάνει καμία άλλη προσπάθεια να κρατήσει ένα ισορροπημένο βάρος και να τρέφεται πιο υγιεινά. Όπως έχουμε ξαναπεί, το πιο σημαντικό είναι αυτό: να καταναλώνουμε θρεπτικά γεύματα και να προσπαθούμε όσο γίνεται να διατηρούμε ένα ισορροπημένο βάρος, έτσι ώστε να έχουμε και την υγεία μας αλλά και μια καλή ψυχολογία στην καθημερινότητά μας.

Διαβάστε περισσότερα στο Akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved