Μαμά και διατροφή: Επιτρέπεται η μαύρη σοκολάτα στη δίαιτα;

  • Βοηθάει τελικά η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας στην απώλεια βάρους; 
  • Μαύρη σοκολάτα: Τα υπέρ και τα κατά από την κατανάλωσή της
Μαμά και διατροφή: Επιτρέπεται η μαύρη σοκολάτα στη δίαιτα;

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες, φλαβοβοειδή και κατεχίνες. Θεωρείται μία υγιεινή τροφή και η κατανάλωσή της έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, τη μείωση φλεγμονών και την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συμβάλλει θετικά και στην απώλεια βάρους. Είναι αλήθεια ή όχι;

Τα υπέρ

Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, τα οποία ενδεχομένως σχετίζονται με την απώλεια βάρους και μειωμένη αποθήκευση λίπους.

Μειώνει την πείνα και την όρεξη

Έρευνες δείχνουν επίσης, ότι η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί τον κορεσμό και μειώνει τις λιγούρες, συμβάλλοντας έτσι στην πιο γρήγορη απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη στην οποία συμμετείχαν 12 γυναίκες έδειξε ότι η μυρωδιά και η κατανάλωση σοκολάτας μείωσαν την όρεξη και τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που διεγείρει την πείνα.

Κάτια ακόμα που προέκυψε από τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα, προσλάμβαναν 17% λιγότερες θερμίδες από μεταγενέστερο γεύμα τους, σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν σοκολάτα λευκή ή γάλακτος.

Ενισχύει τη διάθεση

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας επηρεάζει θετικά την ψυχική υγεία και τη διάθεση, κάτι το οποίο λειτουργεί βοηθητικά σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους.

mauri sokolata adunatisma

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / amirali mirhashemian

Τα κατά

Παρόλο που η μαύρη σοκολάτα έχει μερικά σημαντικά οφέλη στην υγεία του οργανισμού, αλλά και την απώλεια βάρους, υπάρχουν και αρνητικά τα οποία καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας.

Είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά

Πιο συγκεκριμένα 28 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν 155 θερμίδες και σχεδόν 9 γραμμάρια λιπαρά. Κάποιες μάλιστα μαύρες σοκολάτες περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη. Γενικά, καλό είναι να προσπαθήσετε να μην φάτε παραπάνω από αυτήν την ποσότητα και προτιμήστε τις μαύρες σοκολάτες χωρίς ζάχαρη και με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

Συμπέρασμα; Η μαύρη σοκολάτα είναι ένας εν δυνάμει σύμμαχος στην απώλεια του σωματικού βάρους, ωστόσο η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Με πληροφορίες από healthline.com

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved