Μαμά και διατροφή: Βοηθάει το ελαιόλαδο στο αδυνάτισμα;

  • Ελαιόλαδο: Ο ρόλος του στην μεσογειακή διατροφή και στην απώλεια βάρους
  • Πώς να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο για την υγιή απώλεια βάρους
Μαμά και διατροφή: Βοηθάει το ελαιόλαδο στο αδυνάτισμα;

Από τα πιο γνωστά οφέλη του ελαιολάδου είναι ότι μειώνει τις φλεγμονές, προάγει την υγεία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ότι προαγει την εγκεφαλική ανάπτυξη. Μπορεί, όμως, το ελαιόλαδο να συμβάλλει και στην απώλεια βάρους;

Το ελαιόλαδο περιέχει συστατικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους και δεν είναι τυχαίο ότι κατέχει σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τροφών ολικής άλεσης, οσπρίων, και ξηρών καρπών. Οι τροφές αυτές περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών που καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ημερήσια βάση. Όσον αφορά την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών, αν και η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει την τακτική κατανάλωση ψαριών, η βασική πηγή είναι το ελαιόλαδο.

Το λάδι ελιάς περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Παλαιότερη έρευνα, έδειξε ότι άντρες που είχαν παραπάνω κιλά και αντικατέστησαν στη διατροφή τους τροφές με πολυακόρεστα λιπαρά με τροφές που περιειχαν μονοακόρεστα λιπαρά, σημείωσαν μικρή απώλεια βάρους, παρόλο που δεν μείωσαν τον αριθμό θερμίδων που προσελάμβαναν καθημερινά.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι πιο ωφέλιμα από ότι τα πολυακόρεστα σε ό,τι αφορά το αδυνάτισμα. Οι δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την αύξηση βάρους και τη συσσώρευση λίπους.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει τρυγλυκερίδια ΜCTs τα οποία έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για τον ρόλο που παίζουν στην υγιή απώλεια βάρους και τη διατήρησή του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

elaiolado apwleia varous

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Calum Lewis

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο για την υγιή απώλεια βάρους

Το ελαιόλαδο βοηθάει στο αδυνάτισμα και πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για τα πώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε περιόδους δίαιτας. Κάποιοι λένε ότι το τι μείγμα ελαιολάδου και λεμονιού, μπορεί να βοηθήσει στην γρήγορη απώλεια βάρους, κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει τεμηριωθεί επιστημονικά

Γενικά, αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι το ελαιόλαδο έχει αρκετές θερμίδες. Μία κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 119 θερμίδες και 13,5 γραμμάρια λιπαρά. Αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, συνεπώς η κατανάλωσή του και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved