Μαμά και διατροφή: Ποιες ώρες πρέπει να τρώτε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Εκτός από την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε και οι ώρες που τρώτε τα γεύματά σας παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

Μαμά και διατροφή: Ποιες ώρες πρέπει να τρώτε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες που έγιναν για την απώλεια βάρους - η κάθε μία με διαφορετική εστίαση και προσέγγιση- , κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: ο χρόνος που καταναλώνετε τα γεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δίαιτα.

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι το αποτέλεσμα τριών παραγόντων που ρυθμίζουν το μεταβολισμό: του εγκεφάλου, των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών, καθώς και των μεταβολικών διεργασιών. Εάν κάποιος από αυτούς τους τρεις παράγοντες πυροδοτήσει το αίσθημα της πείνας μέσα στην ημέρα, ο μεταβολισμός επιβραδύνει, οι λιγούρες εντείνονται και η προσπάθεια για απώλεια βάρους πέφτει στο κενό.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη ώρα για να φάτε τα γεύματά σας; Με δεδομένο ότι οι ρυθμοί ζωής δεν είναι ίδιοι για όλους τους ανθρώπους, υπάρχουν κάποιες γενικές συστάσεις για το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων.

Πρωινό

proino

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να τρώτε πρωινό έως και μία ώρα αφού ξυπνήσετε αλλά όχι αργότερα. Έτσι, ο μεταβολισμός μπαίνει σε λειτουργία και το σώμα σας αντιλαμβάνεται ότι δε χρειάζεται να εξοικονομήσει ενέργεια, αποθηκεύοντας θερμίδες. Όσο καθυστερείτε να τρώτε πρωινό, τόσο καθυστερεί να ξεκινήσει και η καύση των θερμίδων.Εάν είστε λάτρης της διαλείπουσας νηστείας ή δεν σας αρέσει να τρώτε πρωινό, μπορείτε να τελειώσετε το δείπνο μέχρι τις 7 το απόγευμα και στη συνέχεια να φάτε το πρώτο σας γεύμα μετά τις 11 το πρωί.

Σε ότι έχει να κάνει με το πρωινό θα πρέπει να θυμάστε τα εξής: Το πρώτο είναι να βεβαιωθείτε ότι έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 12 ώρες μεταξύ του δείπνου και του επόμενου γεύματος. Το δεύτερο είναι ότι, ανεξάρτητα από το αν τρώτε το πρώτο σας γεύμα στις 7 το πρωί ή στις 11 π.μ., πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Μεσημεριανό

mesimeriano

Ο χρόνος του μεσημεριανού γεύματος φαίνεται να έχει τον μικρότερο αντίκτυπο στην απώλεια βάρους, αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο για το μεσημεριανό είναι ότι θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα σας (μαζί με το πρωινό εάν καταναλώνεται). Λογικά δεν πρέπει να αφήνετε το στομάχι σας άδειο πάνω από τρεις ώρες μέχρι το επόμενο γεύμα ή σνακ. Τα τρόφιμα είναι καύσιμα για το σώμα σας, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε την ισορροπία στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ώστε να αποφύγετε την έντονη πείνα που συχνά οδηγεί σε τσιμππολογήματα.

Βραδινό

vradino

Διατροφολόγοι και ερευνητές συμφωνούν ότι θα πρέπει να τρώτε το βραδινό νωρίς (τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο). Αυτό βοηθά το σώμα να κάψει μερικές θερμίδες πριν κοιμηθείτε και παράλληλα υπάρχει ο χρόνος για την σωστή πέψη. Όταν πηγαίνετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι, είναι πιθανό να μην κοιμηθείτε καλά και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια βάρους.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να δειπνήσετε νωρίς. Πρώτον, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι κιρκαδικοί ρυθμοί επιτρέπουν στο σώμα να καίει πιο αποτελεσματικά θερμίδες, να ελέγχει τη γλυκόζη στο αίμα και να βελτιστοποιεί την πέψη νωρίτερα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το δείπνο στις 5 το απόγευμα, σε αντίθεση με τις 8 το απόγευμα, θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει την απώλεια βάρους. Δεύτερον, ένα βραδινό γεύμα σχετικά νωρίς, αυξάνει τον χρόνο που περνάτε χωρίς φαγητό , γεγονός που αυξάνει την καύση λίπους και βελτιώνει τη ρύθμιση των ορμονών που επηρεάζουν την όρεξη, την επιθυμία και το σάκχαρο στο αίμα.
από νωρίς το απόγευμα έχει επίσης νόημα από πρακτική, βιολογική άποψη.

Πηγή: eatingwell.com, onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved