Μαμά και διατροφή: Χάστε κιλά τρώγοντας όσπρια

Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Τα όσπρια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

Μαμά και διατροφή: Χάστε κιλά τρώγοντας όσπρια

Τα όσπρια , όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με καναδική μελέτη, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων τη μέρα, περίπου 130 γρ., οδηγεί σε απώλεια περίπου 0,34 κιλών σε διάστημα έξι εβδομάδων.Κι αν το όφελος δεν φαίνεται μεγάλο, ο Δρ Russell de Souza, ερευνητής στο Ινστιτούτο Γνώσης Li Ka Shing του Νοσοκομείο " Αγιος Μιχαήλ" του Τορόντο, επισήμανε ότι τα χαμένα αυτά κιλά επανέρχονται πιο δύσκολα, που είναι και το ζητούμενο.

Οι ερευνητές, που αξιολόγησαν τα ευρήματα 21 κλινικών δοκιμών πάνω στα όσπρια, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περίπου τα τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού οσπρίων κάθε μέρα, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν όσπρια.

«Τα όσπρια είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες σε αυτά δεν αυξάνουν τα σάκχαρα στο αίμα τόσο γρήγορα όσο το άσπρο ψωμί ή το άσπρο αλεύρι», δήλωσε ο Δρ Russell de Souza στο Reuters Health.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες προάγει την απώλεια βάρους.

ospria

Συνολικά 940 παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ενήλικες συμμετείχαν στις δοκιμές, οι οποίες διήρκεσαν από 4 έως 12 εβδομάδες.Έξι από τις δοκιμές έδειξαν επίσης ότι η κατανάλωση οσπρίων συνδέεται με ελαφρώς χαμηλότερο σωματικό λίπος, αν και δεν υπήρχε ένδειξη διαφοράς στην περιφέρεια της μέσης.

Ο De Souza είπε ότι τα όσπρια μπορεί να είναι ένας ανώδυνος τρόπος για να τρώτε πιο υγιεινά και να χάσετε λίγο βάρος. «Σε μια άλλη μελέτη που κάναμε, βρήκαμε ότι μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης».

Η Lauren Graf, διαιτολόγος στο Montefiore Medical Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την τακτική κατανάλωση οσπρίων. «Τα φασόλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ οι ίνες των οσπρίων βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα», δήλωσε η Lauren Graf.

 fasolia

Για άτομα που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε φασόλια, η προσθήκη περίπου μισού φλιτζανιού την ημέρα είναι μια καλή ποσότητα για να ξεκινήσουν, είπε, προσθέτοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση άλλων αμύλων όπως πατάτες ή ρύζι.

Η LaurenGraf προτείνει επίσης, την προσθήκη μαγειρεμένων φακών σε σαλάτες και σπιτικά μπιφτέκια λαχανικών ή την ενσωμάτωσή τους σε σούπες και στιφάδο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved