Προσθέτει το γιαούρτι (ή η δίαιτα του γιαουρτιού) βάρος;

Δίαιτα με γιαούρτι: Έχει αποτελέσματα ή όχι;

Προσθέτει το γιαούρτι (ή η δίαιτα του γιαουρτιού) βάρος;

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που πήζει και ζυμώνεται με τη βοήθεια δύο βακτηρίων.

Τα βακτήρια αυτά πρέπει να είναι «ζωντανά» στο γιαούρτι μέχρι την κατανάλωσή του, καθώς στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Το γιαούρτι είναι μια υγιεινή, θρεπτική και ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.

Μαζί με το γάλα, αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου και γι’ αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή όλων, λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του.

Επιπλέον, σχετίζεται με την υγεία των οστών και τα πεπτικά οφέλη. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ακόμη ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα, πολλές δίαιτες επικεντρώνονται αποκλειστικά στο γιαούρτι, υποστηρίζοντας ότι είναι το κλειδί στη μείωση του βάρους. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε αν όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν κάποια επιστημονική βάση ή όχι.

Αυτό το άρθρο εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με συγκεκριμένες δίαιτες γιαουρτιού και αν αυτό το δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν σας βοηθά να χάσετε βάρος τελικά ή όχι.

Δύο δίαιτες του γιαουρτιού στο μικροσκόπιο

diaita giaourtiou 3

Οι πολλαπλές δίαιτες χαρακτηρίζουν το γιαούρτι ως βασικό συστατικό, επιμένοντας ότι αυτό το φαγητό σας βοηθά να χάσετε βάρος γρήγορα.

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά και τις δύο.

Δίαιτα του γιαουρτιού - Πλάνο δύο εβδομάδων

Αυτή η δίαιτα είναι γνωστή και ως Yoplait δίαιτα και έγινε γνωστή από την ηθοποιό Jeannie Mai. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη διατροφή γιαουρτιού βοήθησε άτομα που την εφάρμοσαν να χάσουν 2-5 κιλά μέσα σε 14 ημέρες.

Αυτή η δίαιτα λέει ότι πρέπει να τρώει κανείς γιαούρτι τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Το διατροφικό πλάνο μάλιστα περιλαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες για γεύματα και σνακ:

  • Πρωινό και μεσημεριανό: 1 δοχείο γιαουρτιού Yoplait Lite, 1 φλιτζάνι (περίπου 90 γραμμάρια) δημητριακά ολικής αλέσεως και 1 μερίδα φρούτων.
  • Δείπνο: Περίπου 170 γραμμάρια άπαχης πρωτεΐνης, 2 φλιτζάνια (περίπου 350 γραμμάρια) λαχανικών και μια μικρή ποσότητα λίπους, όπως λάδι ή βούτυρο.
  • Σνακ: 1 φλιτζάνι (περίπου 175 γραμμάρια) ωμών ή 1/2 φλιτζάνι (περίπου 78 γραμμάρια) μαγειρεμένων λαχανικών, καθώς και 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λιπαρά όλη την ημέρα.

Η συγκεκριμένη διατροφή μείωνει την πρόσληψη θερμίδων σε μόλις 1.200 θερμίδες την ημέρα και συστήνει την αύξηση της σωματική δραστηριότητας περπατώντας 30-40 λεπτά κάθε μέρα.

Ορισμένοι υποστηρικτές της διατροφής αυτής, ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση γιαουρτιού χωρίς λιπαρά είναι επίσης ευεργετική, υποστηρίζοντας ότι το λίπος σε άλλα γιαούρτια αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα. Αυτή η αύξηση θεωρείται ότι ανεβάζει τα επίπεδα άγχους και πείνας.

Ερευνητές, έδωσαν σε 104 γυναίκες να ακολουθήσουν ή τη δίαιτα γιαουρτιού (Yoplait) για δύο εβδομάδες ή μια τυπική δίαιτα 1.500 ή 1.700 θερμίδων.

Αν και οι γυναίκες στην ομάδα Yoplait έχασαν κατά μέσο όρο 5 κιλά κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των άλλων γυναικών που διάλεξαν μια άλλη διατροφή.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απώλεια βάρους από τη δίαιτα του γιαουρτιού ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης των θερμίδων και όχι της κατανάλωσης γιαουρτιού.

diaita giaourtiou 2

Η απλή δίαιτα του γιαουρτιού

Η διατροφολόγος Ana Luque προωθεί ένα διατροφικό πλάνο μέσα από το βιβλίο της που ονομάζεται Δίαιτα του Γιαουρτιού, στο οποίο αναφέρει ότι το γιαούρτι είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους καθώς επίσης και για την υγεία.

Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι τα προβιοτικά στο γιαούρτι βοηθούν στη θεραπεία της παχυσαρκίας, της δυσανεξίας στη λακτόζη, των πεπτικών προβλημάτων, της παλινδρόμησης, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), των αλλεργιών, του διαβήτη, της νόσου των ούλων και των ελκών.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης μια δίαιτα αποτοξίνωσης 5 εβδομάδων με κατανάλωση αρκετών μερίδων γιαουρτιού κάθε μέρα.

Ενώ η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι αυτή η δίαιτα την βοήθησε να ξεπεράσει τα πεπτικά προβλήματα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του ισχυρισμού της.

Θεωρίες για το γιαούρτι και την απώλεια βάρους

Αρκετές θεωρίες αναφέρουν ότι το γιαούρτι βοηθά στην απώλεια βάρους λόγω των διάφορων θρεπτικών του συστατικών.

Δίαιτα γιαουρτιού - Κάλιο & απώλεια βάρους

Το γιαούρτι θεωρείται εξαιρετική πηγή ασβεστίου, με 1 φλιτζάνι (245 γραμμάρια) να παρέχει περίπου το 23% της ημερήσιας διατροφικής αξίας.

Το ασβέστιο είναι ένα βασικό μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Έχει επίσης μελετηθεί και για τα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Ομοίως, μελέτες σε ζώα συνδέουν τα συμπληρώματα ασβεστίου με σημαντικές μειώσεις του σωματικού βάρους και της μάζας λίπους.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το διαιτητικό ή συμπληρωματικό ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και λίπους σε παιδιά, γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με παχυσαρκία και άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, αρκετές άλλες μελέτες δεν δείχνουν σημαντική σχέση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης ασβεστίου και της απώλειας βάρους.

Δίαιτα γιαουρτιού - Πρωτεΐνη & απώλεια βάρους

Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους.

Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

Ρύθμιση ορμονών πείνας: Έχει βρεθεί υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης που αυξάνει τα επίπεδα αρκετών ορμονών που μειώνουν την όρεξη. Μια τέτοια ορμόνη είναι και η γκρελίνη, η ομόνη της πείνας.

Αύξηση του μεταβολισμού σας: Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, βοηθώντας σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα.

Σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι: Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας και ικανοποίησης. Έτσι, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί φυσικά να σας ενθαρρύνει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Βοηθά στη διατήρηση των μυών κατά την απώλεια βάρους: Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ προάγει την απώλεια λίπους, ειδικά όταν συνδυάζεται με άσκηση.

Ένα φλιτζάνι (245 γραμμάρια) γιαούρτι προσφέρει από 8 έως και 22 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Δίαιτα γιαουρτιού - Προβιοτικά & απώλεια βάρους

Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Ενώ δεν υπάρχουν πολλές έρευνες, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά - ειδικά εκείνα που περιέχουν βακτήρια Lactobacillus, τα οποία είναι κοινά στο γιαούρτι - μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά.

Μια μελέτη 43 ημερών σε 28 υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμ. γιαουρτιού με Lactobacillus ανά ημέρα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους από το γιαούρτι χωρίς προβιοτικά.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

πηγή: Healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved