Το καπλάνι της βιτρίνας ζωντανεύει στο θέατρο Βρετάνια!

Η μεταφορά ενός βιβλίου -και μάλιστα τόσο διαχρονικού και αγαπημένου όσο είναι "Το καπλάνι της βιτρίνας" - στο θέατρο, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Το καπλάνι της βιτρίνας ζωντανεύει στο θέατρο Βρετάνια!

Από τη Φοίβη Λέκκα

Όμως, η σκηνοθέτης Ανδρομάχη Χρυσομάλλη, που έκανε και τη διασκευή, κέρδισε το στοίχημα και κατάφερε να μεταφέρει στη σκηνή την ατμόσφαιρα της ιστορίας και τη μαγεία της μοναδικής γραφής της Άλκης Ζέη. Έστησε μια παράσταση καλοκουρδισμένη, με ρυθμό, κέφι και ζωντάνια, που καταφέρνει να βάλει τους μικρούς θεατές στον κόσμο της. Τα παιδιά θα "ζήσουν" τις περιπέτειες των δύο αδερφών, της Μέλιας και της Μυρτώς, στη Σάμο του 1936, θα γελάσουν, θα συγκινηθούν και παράλληλα θα ταξιδέψουν στη νέοτερη ελληνική ιστορία, με έναν τρόπο ζωντανό και ευφάνταστο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο βιβλίο. Σε αυτό συμβάλλει και η μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη που είναι νοσταλγική, συγκινησιακά φορτισμένη, με έντονη παιδικότητα. Καταλυτικό ρόλο πάντως στην επιτυχία της παράστασης παίζει η επιλογή των δύο ηθοποιών που υποδύονται τη Μέλια και τη Μυρτώ, της Αγγελικής Πασπαλιάρη και της Αρετής Τίλη. Είναι πολύ δύσκολο το έργο που έχουν αναλάβει, να υποδυθούν δύο κοριτσάκια του Δημοτικού, και μάλιστα μιας άλλης εποχής.

12768194 547487285412785 7124939194846388723 o 3

Και το κάνουν απόλυτα πειστικά, χωρίς να μπεμπεκίζουν-όπως συνηθίζεται κατά κόρον στο παιδικό θέατρο- και χωρίς να παίζουν προσποιητά και επιτηδευμένα, αλλά με φυσικότητα, έχοντας μπει στο πετσί των ρόλων τους. Προσωπικά έτσι φανταζόμουν τις δύο ηρωίδες διαβάζοντας το βιβλίο ως παιδί!

Το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξανδρο Βάρθη που υποδύεται το φοιτητή Νίκο -ένα πρόσωπο κλειδί της ιστορίας- παράλληλα με άλλους μικρότερους ρόλους. Έχει επιβάλλον, γεμίζει τη σκηνή με την παρουσία του, είναι πολύ παραστατικός και έχει έναν τρόπο να πείθει το θεατή πως δεν είναι απλά ένας ρόλος, το ζει στ'αλήθεια! Όλοι οι ηθοποιοί πάντως μοιάζουν να έχουν πιστέψει πολύ στο όραμα αυτής της παράστασης, την αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Όταν το παιδικό θέατρο αντιμετωπίζει τα παιδιά ως απαιτητικό κοινό, λαμβάνοντας υπ'όψιν τις ανάγκες τους και κάποια ποιοτικά κριτήρια, τότε το αποτέλεσμα είναι μια παράσταση -όπως αυτή- που τα εξοικειώνει με το καλό θέατρο, καλλιεργεί την αισθητική τους, τα συγκινεί και τους περνάει πράγματα χωρίς να το καταλαβαίνουν. Το καπλάνι βγαίνει από τη βιτρίνα του, κλείνει το μάτι συνθηματικά και περιμένει μικρούς και μεγάλους να τους πει την ιστορία του! Εμένα προσωπικά πολύ με συγκίνησε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης
Στίχοι τραγουδιού: Γιώργος Κορδέλλας
Προβολές 3D και Video Art: Σπύρος Ρασιδάκης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα
Φωτογραφίες και trailer παράστασης: Νίκος Μανδαράκας
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Α' Θοδωρής Ντουρντουρέκας, Β' Ελεάννα Φινοκαλιώτη
Βοηθός σκηνογράφου: Λίνα Καρανικολάου

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού «ΜΕΘΕΞΙΣ 2010»
Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα

Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, Αθήνα
Κάθε Κυριακή στις 11.30 και στις 15:00, Σάββατο στη 13:00
Καθημερινές για σχολεία
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 12 Ευρώ, παιδικό 10 Ευρώ, οικογενειακό (4 άτομα) 40 Ευρώ, ανέργων/φοιτητικό 8 Ευρώ
Πληροφορίες - κρατήσεις: Τηλ.: 210 – 5325563 / 6977 063881
Τηλεφωνικό Κέντρο tickethour (210-8938111)
www.tickethour.com
Καταστήματα Γερμανός, Καταστήματα ΟΤΕ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved