Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Αν και έχουμε να τα πούμε δύο εβδομάδες, επανέρχομαι δριμύτερη με όμορφες φθινοπωρινές προτάσεις για τα παιδιά στην πόλη!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω από το πολύ ευφάνταστο εργαστήριο "Το παλιό σχολείο", για παιδιά 6-12 ετών στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

12

Μια φορά και χρόνια πριν, όχι όμως πάρα πολλά, οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο κρατώντας πάνινη, υφαντή ή δερμάτινη τσάντα, έγραφαν στην πλάκα με το κοντύλι, έκαναν μάθημα πρωί-απόγευμα και Σάββατο. Κάθονταν στα ξύλινα θρανία πολλοί μαζί, ζεσταίνονταν με ξυλόσομπα, αγόραζαν τα βιβλία, «έτρωγαν ξύλο» από τον δάσκαλο, αλλά έπαιζαν πολύ. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παλιό σχολειό, όπου μάθαιναν γράμματα ο παππούς και η γιαγιά όταν ήτανε κι αυτοί παιδιά!

14/11, "Από τον παππού και τη γιαγιά μαθαίνουμε πολλά"

Πώς οι δάσκαλοι τιμωρούσαν τα χρόνια τα παλιά τους μαθητές τους; Στο εργαστήριο αυτό θα συνυπάρξουν δύο διαφορετικές γενιές, από τη μία τα παιδιά από την άλλη οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους! Έτσι τα παιδιά θα ακούσουν από πρώτο χέρι τις ιστορίες τους, από τα χρόνια που πήγαιναν αυτοί σχολείο και θα δουν να ζωντανεύουν, μέσα από αυτό το εργαστήριο, διάφορα μέσα συμμόρφωσης που εκτίθενται στο Μουσείο και που χρησιμοποιούσε το παλιό εκπαιδευτικό σύστημα.

21/11, "Χαρά φτιαγμένη από απλά υλικά"

Τα παιδιά φέρνουν το αγαπημένο παιχνίδι τους από το σπίτι. Τα συγκεντρώνουμε όλα και τα συγκρίνουμε με εκείνα της παλαιότερης εποχής που εκτίθενται στο Μουσείο. Παίζουμε παλιά παιχνίδια, φτιάχνουμε κούκλες από διάφορα υλικά, βόλους από κοκκινόχωμα και, φυσικά, το αγαπημένο όλων των παιδιών εκείνης της εποχής, το «κουμπί»!

28/11, "Μια μαγειριά τραγούδια"

Μαθαίνουμε και τραγουδάμε, με συνοδεία ζωντανής μουσικής, παλιά παιδικά τραγούδια. Δραματοποιούμε το «Παντρεύουνε τον κάβουρα», παίζουμε παιχνίδια μνήμης και ομαδικά παιχνίδια στον ελεύθερο χώρο του Μουσείου.

Πληροφορίες:
Διάρκεια: 17:00-19:30
Κόστος: 15€ για το κάθε εργαστήριο (10% έκπτωση για αδέρφια )
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
Τηλ: 2103250341

Τώρα θα σας πάω στο εργαστήριο "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή El Greco και μοντέρνα ζωγραφική", για παιδιά 6-12 ετών, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό

705


Τα παιδιά θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, προδρόμου του Mοντερνισμού, μέσα από τα ίδια του τα έργα. Θα παρακολουθήσουν μία προβολή και θα πάρουν μέρος διαδραστικά σε μία συζήτηση πάνω στα έργα. Μέσα από την τεχνολογία του 3D mapping επιλεγμένες δημιουργίες του θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα εμπνευστούν από τον ζωγράφο, για να κάνουν το δικό τους έργο! Ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή;

Σάββατο 14/11
Διάρκεια: 11:00-12:30
Εισιτήριο: 7€
Συντονισμός: Μαριλένα Κουβίδη, αρχιτέκτονας&Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8
Τηλ.: 2103221917
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.ticketservices.gr

Για το τέλος άφησα την καινούρια έκθεση του Μουσείου Παιδικής Τέχνης «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός», για μικρούς και μεγάλους!

el-greco

Εκατόν δεκατέσσερα έργα ζωγραφικής, κόμικς και κατασκευές που φιλοτέχνησαν παιδιά 3-14 ετών σχολιάζουν τη διαφορετικότητα που συνδέεται είτε με την εμφάνιση είτε με τις μαθησιακές και άλλες ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τη μοναδική προσωπικότητα του καθενός, πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως το τέλος Ιουνίου και τα παιδιά, με το ατομικό εισιτήριο του Μουσείου των 2 €, μέσα από 10 διαφορετικά παιχνίδια και δράσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά,θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις έννοιες της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας, να προβληματιστούν για τις συνέπειες του ρατσισμού, να ευαισθητοποιηθούν και να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς. Να δουν τη διαφορετικότητα με διαφορετικά μάτια και να εξοικειωθούν μαζί της με τον πιο ζωντανό και ενδιαφέροντα τρόπο, μέσα από έργα συνομηλίκων τους!

Μουσείο Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 14.00 / Κυριακή: 11.00 - 14.00
Τ. 210 3312 621, 210 3312 750

Αυτό ήταν για σήμερα! Ως την επόμενη εβδομάδα να περάσετε όσο γίνεται ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved