Αφιέρωμα στα παιδικά βιβλία Νο2 από τη Φοίβη Λέκκα!

Χρόνια πολλά σε όλους! Οι διακοπές συνεχίζονται και ένας από τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς τρόπους για να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι είναι το διάβασμα! Συγκέντρωσα βιβλία που ξεχώρισα και που μπορείτε να πάρετε στα παιδιά σας αλλά και ως πρωτοχρονιάτικα δώρα σε παιδιά φίλων, ανίψια και βαφτιστήρια!

Αφιέρωμα στα παιδικά βιβλία Νο2 από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με το άκρως πρωτοχρονιάτικο «Βράδυ στη γη» του Βασίλη Κουτσιαρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

5244196428a25 xl

Ο Άγιος Βασίλης ξεκινά για το καθιερωμένο του ταξίδι στη γη, όπως κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς, για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Αυτή τη χρονιά όμως το ταξίδι θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή... Είναι ένα βιβλίο που θα κερδίσει τα παιδιά με την απλότητα, το χιούμορ, την ευαισθησία του αλλά και την πολύ ζωντανή εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Ο συγγραφέας έπλασε έναν Άγιο Βασίλη όπως τον φαντάζονται και τον περιμένουν τα παιδιά. Όσο για εσάς τους μεγάλους? Ίσως και να πειστείτε πως τελικά υπάρχει στ'αλήθεια...

«Βράδυ στη γη»
Κείμενο: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2013
€ 10.90, σελ. 36
Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Θα συνεχίσω με ένα άλλο πολύ γιορτινό βιβλίο: «Η μικρή μπότα του Άι Βασίλη» της Δήμητρας Πυργελή, από τις εκδόσεις Λιβάνη.

00000000000

Το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών είναι η πολύχρωμη εικονογράφηση, που παρουσιάζει την ιστορία με έναν τρόπο φωτεινό-αντλώντας λίγη από τη λάμψη των γιορτών-και χαρούμενο. Η συγγραφέας, με αφορμή το αγαπημένο έθιμο των παιδιών με τη στολισμένη μπότα στο τζάκι που περιμένει τον Άγιο Βασίλη, εμπνεύστηκε μια πρωτότυπη και τρυφερή ιστορία για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό. Τα παιδιά θα ταυτιστούν με την ιστορία και θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπο της μικρής Ελευθερίας τον εαυτό τους. Όσο για τους μεγάλους, μπορεί, διαβάζοντάς τη, να αναζητήσουν κι αυτοί μια υφασμάτινη μπότα να κρεμάσουν...

«Η μικρή μπότα του Αϊ Βασίλη»
Κείμενο&εικονογράφηση: Δήμητρα Πυργελή
Εκδόσεις Λιβάνη, 2009
€ 10.20, σελ. 32
Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Θα σας πάω τώρα στο πολύ ξεχωριστό «Άπαπα Άλφονς!» της Gunilla Bergstrom από τις εκδόσεις Μάρτης.

00000

Όταν οι μπαμπάδες θέλουν να ηρεμήσουν, δεν τους νοιάζει και τόσο τι κάνουν τα παιδιά. Σήμερα είναι μια τέτοια μέρα. Ο μπαμπάς διαβάζει εφημερίδα.
"Να πάρω το κουτί με τα εργαλεία;" τον παρακαλεί ο Άλφονς. "Μμμ!" λέει ο μπαμπάς. "Να προσέχεις όμως το πριόνι!"

Οι ιστορίες του Άλφονς θεωρούνται κλασσικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας. Η συγκεκριμένη ιστορία αποτυπώνει με τρυφερότητα, ειλικρίνεια και χιούμορ την ιδιαίτερη σχέση του Άλφονς με το μπαμπά του και κατ'επέκταση την ιδιαίτερη σχέση πατέρα-παιδιού. Το πολύ σημαντικό είναι ότι η συγγραφέας δεν την ωραιοποιεί, αλλά την παρουσιάζει όπως ακριβώς είναι στην πραγματική ζωή: μια σχέση μεγάλης αγάπης και τρυφερότητας, αλλά και μια σχέση στην οποία κάποιες φορές οι ανάγκες του ενός δε συντονίζονται με τις ανάγκες του άλλου.

Ο 5χρονος Άλφονς είναι ένα παιδί συνηθισμένο, με όλα όσα χαρακτηρίζουν ένα παιδί της ηλικίας του, και ο πατέρας του -αντίστοιχα- έχει αντιδράσεις και συμπεριφορές, τυπικές πολλών μπαμπάδων. Γι'αυτό και, παιδιά και μπαμπάδες αναγνωρίζουν στους ήρωες τον εαυτό τους. Αυτό το βιβλίο αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους.

«Άπαπα Άλφονς!»
Κείμενο και εικονογράφηση: Gunilla Bergstrom
Μετάφραση: Άννα Παπαφίγκου
Εκδόσεις Μάρτης, 2014
€ 9.50, σελ. 25
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Σειρά έχει τώρα ένα βιβλίο διαχρονικό και αγαπημένο: «Παραμύθια για να σπάτε κέφι» του βραβευμένου με Άντερσεν Τζάνι Ροντάρι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

000000

Αν και γράφτηκε πριν πολλά χρόνια, αποδεικνύει πως ένα πραγματικά καλό παιδικό βιβλίο μπορεί να σταθεί σε κάθε εποχή. Στον Τζάνι Ροντάρι, αυτό τον σπουδαίο συγγραφέα, δεν άρεσαν ποτέ οι κανόνες που επιβάλλονται χωρίς να αιτιολογούνται. Ο κανόνας πως κάθε ιστορία πρέπει να έχει ένα μόνο τέλος του φαινόταν πως έπρεπε να αμφισβητηθεί, κι αυτό ακριβώς κάνει σε αυτό το βιβλίο. Γράφει είκοσι τρομερά πρωτότυπες και ευφάνταστες ιστορίες και για κάθε μία προτείνει τρεις διαφορετικούς επιλόγους. Μ'αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνει τα παιδιά να επιλέξουν αυτόν που προτιμούν και να αιτιολογήσουν το «γιατί» ή ακόμα και να προτείνουν το δικό τους τέλος!

Ο ίδιος πίστευε ότι το να καταφέρει ένα βιβλίο να κάνει τα παιδιά να παίξουν είναι μεγάλη επιτυχία. Το συγκεκριμένο θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και την ευρηματικότητα τους, να συζητήσουν για το τέλος που επέλεξαν, να νιώσουν πως συμμετέχουν κι αυτά ενεργά στην αφήγηση της ιστορίας. Υπάρχει καλύτερο παιχνίδι από αυτό?

«Παραμύθια για να σπάτε κέφι»
Κείμενο: Τζάνι Ροντάρι
Εικονογράφηση: Άννα Λάουρα Καντόνε
Εκδόσεις Κέδρος, 2013
€ 11, σελ. 200
Για παιδιά Δημοτικού

Τώρα θα σας πάω σε ένα πολύ πρωτότυπο βιβλίο του αγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά: «Φρικαντέλα-Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα», από τις εκδόσεις Καλέντης.

00000000

Η µάγισσα Φρικαντέλα µισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δε χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Αλλά, πάνω απ' όλα, µισεί τα κάλαντα. Όταν, λοιπόν, παραµονές Πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε µπαλόνια. Τα παιδιά αποφασίζουν να πάνε στο κάστρο της μάγισσας και να κάνουν τα πάντα για να πάρουν πίσω τις κλεμμένες φωνές τους...

Ο Ευγένιος Τριβιζάς επιστρατεύει για ακόμα μια φορά την αστείρευτη φαντασία του, γράφει μια ιστορία που ξεφεύγει από τις καθιερωμένες ιστορίες των Χριστουγέννων και βάζει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο του. Σ'αυτό συμβάλλει και η εξαιρετική, άκρως θεατρική εικονογράφηση του Μιχάλη Κουντούρη. Μαθαίνει στα παιδιά πως ακόμα και ο πιο κακός φαινομενικά άνθρωπος, μπορεί να κρύβει μέσα του καλά στοιχεία και ευαισθησίες αλλά και ότι η αγάπη, η καλοσύνη και η αθωότητα των παιδιών μπορούν καμιά φορά να κάνουν θαύματα. Ο Τριβιζάς έχει μια μοναδική ικανότητα να μιλάει στα παιδιά για πολύ σημαντικά θέματα, χωρίς να γίνεται ούτε για μια στιγμή διδακτικός, δημιουργώντας έναν κόσμο μόνο γι'αυτά. Αυτό το βιβλίο νομίζω πως αξίζει να βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη!

«Φρικαντέλα-Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα»
Κείμενο: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Μιχάλης Κουντούρης
Εκδόσεις Καλέντης, 2003
€ 16, σελ. 64
Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Άφησα για το τέλος ένα βιβλίο πολύ ξεχωριστό: «Πώς γράφτηκε η Άγια Νύχτα» του Werner Thuswaldner, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

0000000

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τραγουδούν αυτό το χριστουγεννιάτικο ύμνο, που ακούγεται σε δεκάδες γλώσσες, μα σχεδόν κανείς δε γνωρίζει πού, πότε, από ποιους και γιατί γράφτηκε. Μέσα από αυτό το βιβλίο, τα παιδιά θα μάθουν την ιστορία της «Άγιας Νύχτας», που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, στο Όμπερντορφ, ένα μικρό χωριό της Αυστρίας, από τον εφημέριο Γιόζεφ Μορ και το δάσκαλο Φραντς Γκρούμπερ. Και θα ανακαλύψουν πως το τραγούδι αυτό δεν ήταν απλά ο ύμνος για τη γέννηση του Θείου Βρέφους, αλλά πολλά περισσότερα. Εικονογράφος είναι ο σπουδαίος ζωγράφος Ρόμπερτ Ίνγκπεν. Κάθε εικόνα του, που είναι σαν πίνακας ζωγραφικής, αποτυπώνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το σκοτάδι αλλά και το φως αυτής της ιστορίας. Είναι ένα βιβλίο-έργο τέχνης- που δε θα απολαύσουν μόνο οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι.

«Πώς γράφτηκε η Άγια Νύχτα»
Kείμενο: Werner Thuswaldner
Εικονογράφηση: Ρόμπερτ Ίνγκπεν
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2005
€ 15.20, σελ. 28
Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Τα λέμε πάλι από την καινούρια χρονιά. Σας εύχομαι καλά γιορτινά διαβάσματα και καλή Πρωτοχρονιά!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved