Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Ήρθε ο Δεκέμβρης και σιγά σιγά αρχίζουμε να μπαίνουμε, μικροί και μεγάλοι, σε εορταστικό κλίμα!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με τα δύο νέα βιβλία της σειράς «Ξεκαρδιστικές ιστορίες» του Τζερόνιμο Στίλτον, «Η περίεργη υπόθεση του βρομερού ηφαιστείου» και «Το μυστικό των τριών σαμουράι», για παιδιά 7-12 χρονών.

346E65YUHTGHG43534
45634ERGRTYU45

Πρόκειται για μία σειρά βιβλίων που έχουν αγαπήσει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο και όχι τυχαία! Ήρωας τους είναι ένας ποντικός, ο Τζερόνιμο Στίλτον που ζει στην Ποντικούπολη της Ποντικονήσου, διευθύνει την εφημερίδα «Ηχώ των Τρωκτικών» και γράφει βιβλία, όπου αφηγείται τις περιπέτειες του. Ένας λόγος που έχει κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες είναι ότι δεν είναι ψεύτικος ούτε τέλειος και αλάνθαστος. Αντίθετα, κάνει γκάφες και λάθη, είναι φοβιτσιάρης, έχει χιούμορ και αυτοσαρκάζεται, είναι πολύ εργατικός και καλόκαρδος, αγαπάει τους φίλους του και την οικογένεια του και δείχνει κατανόηση στις αδυναμίες των άλλων. Τα παιδιά έχουν κάθε λόγο να τον θέλουν για φίλο τους!
Στο πρώτο βιβλίο, ο Ηρακλής Ποντιρό, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ και φίλος του Τζερόνιμο, τον μπλέκει σε μια περίεργη και μυστηριώδη υπόθεση. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, το χιόνι πέφτει ασταμάτητα και η Ποντικούπολη ντύνεται στα λευκά. Για να λύσουν το μυστήριο πρέπει να ταξιδέψουν με ένα έλκηθρο με πετάλια μέχρι το Βρομερό Ηφαίστειο, στην Κοιλάδα της Σκοτεινής Μπόχας... Άραγε ποιοι κίνδυνοι τους περιμένουν;

Στο δεύτερο βιβλίο, ο Τζερόνιμο μαζί με τον φίλο του, τον Άγριο Γουίλι, θα βρεθούν στην Ιαπωνία με σκοπό να ανακαλύψουν μια μυστηριώδη περγαμηνή που κρύβει ένα επτασφράγιστο μυστικό του καράτε. Δεν είναι όμως οι μόνοι που την αναζητούν... Άραγε θα προλάβουν να τη βρουν πρώτοι;

«Η περίεργη υπόθεση του βρομερού ηφαιστείου»
Κείμενο: Τζερόνιμο Στίλτον
Εικονογράφηση: Lorenzo Chiavini, Andrea Denegri, Valentina Grassini
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
€ 7.50, σελ. 128

«Το μυστικό των τριών σαμουράι»
Κείμενο: Τζερόνιμο Στίλτον
Εικονογράφηση: Blasco Pisapia, Danilo Barozzi, Romina Denti, Christian Aliprandi, Elisabetta Dami, Marta Lorini
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
€ 7.50, σελ. 128

Συνεχίζω με το 17ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και για νέους, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 6/12.

124R

Πρόκειται για το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας με αποδέκτες παιδιά και νέους και ένα από τα λίγα που έχουν ως έδρα άλλες πόλεις πλην της Αθήνας! Τα παιδιά σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη έχουν την ευκαιρία να αφήσουν για λίγο στην άκρη τα tablet και την τηλεόραση και να περάσουν καλά βλέποντας ταινίες από όλο τον κόσμο που τα αφορούν! Στο φεστιβάλ προβάλλονται 678 ταινίες από 61 χώρες, που καταπιάνονται με ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους: οικογενειακές σχέσεις, θάνατος, φιλία, φυσικό περιβάλλον, παγκοσμιοποίηση, οικολογία, ανοχή στην διαφορετικότητα, σχολικό περιβάλλον.
Είναι πολύ σημαντικό ότι όλες οι ταινίες διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Μπορεί να αποκαλύπτουν στα παιδιά την αληθινή ζωή με τα προβλήματα και τις δυσκολίες της, όμως σε αυτές δεν έχουν θέση ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία. Ό,τιδήποτε προωθεί τη βία, τον πόλεμο και το σεξισμό αποκλείεται από αυτή την κινηματογραφική γιορτή! Ευτυχώς, και τα παιδιά της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάποιες από τις ταινίες του φεστιβάλ από τις 11 ως τις 17 Δεκέμβρη!

ΧΩΡΟΙ
Πύργος: «Απόλλων», Ορφέας Cineplex, Κούβελος, Συνεδριακό Κέντρο Πύργου (Camera Zizanio), Πάτρα: Ster VesoMare, Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Λεχαινά: Cine Άστρον, Μεσολόγγι: Τρικούπειο, Αμαλιάδα: Cine Cinema, Ζαχάρω: Δημοτικό Σχολείο, Γαστούνη: Κουρβισιάνειο
Αθήνα: Αλκυονίδα, Ιουλιανού 42, Ώρες προβολών: 18:00-22:00
Όλες οι προβολές είναι δωρεάν
Για αναλυτικές πληροφορίες: http://olympiafestival.gr/

Άφησα για το τέλος την ψηφιακή παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» στο Ίδρυμα Ευγενίδου, που θα βάλει όλη την οικογένεια σε εορταστικό κλίμα!

76TGY653567

Η γέννηση του Χριστού, στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, γνωστοποιήθηκε στους ταπεινούς βοσκούς από «πλήθος στρατιάς ουρανίου» και στο λαό του Ισραήλ από την άφιξη των Σοφών Μάγων της Ανατολής. Με οδηγό τους το φως «αστέρος ον είδον εν τη Ανατολή», διέσχισαν έρημους και όρη για να έρθουν να προσκυνήσουν «το άγνωστο αυτό παιδίον».

Τι ήταν όμως το φως που τους οδήγησε μακριά από τη χώρα τους; Τι είδους άστρο τους οδήγησε στο μέρος όπου ήταν σπαργανωμένο το Βρέφος της Βηθλεέμ; Τι ήταν άραγε το μυστηριώδες και υπέροχο αυτό άστρο, του οποίου το ακτινοβόλο φως φωτίζει και εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και 2.000 χρόνια; Γιατί ακόμα και σήμερα καμία επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί; Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν απαντήσεις για όλα αυτά σε ένα εντυπωσιακό οπτικό και μουσικό θέαμα, που συνεχίζει 7 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του να μαγεύει μικρούς και μεγάλους!

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο
Τηλ: 210 9469600
Είσ.: ενήλικες € 6-8, παιδιά € 4-5
Πρόγραμμα προβολών: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=18

Φτάσαμε στο τέλος για σήμερα! Ως την επόμενη εβδομάδα να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved