Tα παιδιά υποδέχονται το καλοκαίρι με βιβλία και εργαστήρια!

Καλώς σας βρήκα! Καλό μήνα να έχουμε αν και ο καιρός κάνει ό,τι μπορεί για να διαψεύσει ότι μπήκε το καλοκαίρι!

Tα παιδιά υποδέχονται το καλοκαίρι με βιβλία και εργαστήρια!

Της Φοίβης Λέκκα

Θα ξεκινήσω με το καινούριο βιβλίο «Το μπαλόνι» της αγαπημένης σειράς «Τικ και Τέλα» από τις εκδόσεις Ίκαρος!

tik

Ο Τικ έχει ένα μεγάλο, κατακόκκινο μπαλόνι. Όταν όμως του φεύγει από τα χέρια και σκάει, στεναχωριέται πολύ. Ευτυχώς η φίλη του η Τέλα έχει μια ιδέα για να τον κάνει να χαρεί..

Πρόκειται για μια πολύ τρυφερή ιστορία, δοσμένη με τρόπο απλό αλλά ουσιαστικό. Η εικονογράφηση της είναι ζωντανή και πολύ ελκυστική. Ταξιδεύει τα πολύ μικρά παιδιά από ενός μέχρι τριών χρονών σε ένα κόσμο πολύχρωμο και μαγικό και τα βοηθά να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται σιγά σιγά έννοιες όπως η φιλία, η συμπαράσταση, το μοίρασμα.

Τικ και Τέλα: Το μπαλόνι
Κείμενο και Εικονογράφηση: Axel Scheffler
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
9.90€, 32 σελ.


Θα συνεχίσω με το εξαιρετικό βιβλίο «Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που πήρε το βραβείο βιβλίου γνώσεων 2013 του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου!

pol

Είναι ένα βιβλίο που επιχειρεί να παρουσιάσει κάποιες από τις πιο σημαντικές μάχες της αρχαιότητας. Και το κάνει με τρόπο μοναδικό, χωρίς καθόλου διδακτισμό αλλά με ευρηματικότητα, αμεσότητα και χιούμορ. Και μια εικονογράφηση πρωτότυπη και γλαφυρή που αναδεικνύει τα παραπάνω και μαγνητίζει το βλέμμα. Η συγγραφέας του, Μαρία Αγγελίδου, αποδεικνύει στα παιδιά πως -ευτυχώς- η Ιστορία εκτός από ατέλειωτες ώρες στα θρανία, αποστήθιση, χρονολογίες και ονόματα, είναι κι άλλα πολύ σημαντικά πράγματα: είναι άνθρωποι που αγαπούν και πολεμούν και ονειρεύονται, άνθρωποι που ταξιδεύουν και μαθαίνουν και ενθουσιάζονται, άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά και καταστρώνουν σχέδια, άνθρωποι με όραμα και αυταπάρνηση, που έχουν όρεξη, περιέργεια, φιλοδοξίες και μεράκι..Η Ιστορία δεν είναι παρά πολλές ιστορίες. Ιστορίες που τις ζούμε, ιστορίες που τις έχουν ζήσει άλλοι, ιστορίες συναρπαστικές και ολοζώντανες, που περιμένουν από μας να τις ακούσουμε.
«Παρόλο που κατηγορούν τον πόλεμο πως είναι άδικος, σκληρός πολύ, και το χειρότερο ψεύτης, ξέρει να λέει ιστορίες που μερικές φορές είναι καλύτερες κι απ' τα παραμύθια.»

Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος
Μαρία Αγγελίδου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2012
9.90€, 88 σελ.

Άφησα για το τέλος το ιδιαίτερα ευρηματικό εργαστήριο «Παραμυθοκαμώματα της Βαρεμάρας!» στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας!

erga

«Βαρεμάρα το πρωί, βαρεμάρα μεσημέρι, βαρεμάρα και τ' απόγευμά, μα και το βράδυ βαρεμάρα; Όχι, όχι το εργαστήρι δεν θα είναι καθόλου βαρετό, κάθε άλλο! Θα είναι ανατρεπτικό και περιπετειώδες! Πώς; Ταξιδεύοντας στον κόσμο των παραμυθιών εκεί που η βαρεμάρα έχει τη δική της δύναμη.»


Ένα δημιουργικό εργαστήρι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για τα παιδιά από 5 μέχρι 12 χρονών. Κι αυτό γιατί, μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι, θα τα βοηθήσει να επεξεργαστούν το συναίσθημα της βαρεμάρας και της πλήξης που είναι λογικό να νιώσουν, όταν από το οργανωμένο πρόγραμμα του σχολείου θα περάσουν στο ελεύθερο πρόγραμμα των διακοπών, που πρέπει να το οργανώσουν και να το διαχειριστούν μόνα τους!

Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου
210 92 18 329
Ημερομηνίες: Ιούνιος 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10 π.μ. έως 1μ.μ.)

Κάπου εδώ θα σας αφήσω για σήμερα. Καλό υπόλοιπο εβδομάδας να έχετε και ελπίζω ο καιρός να ξαναθυμίσει σύντομα καλοκαίρι!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ. Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved