Προτάσεις για ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία ιδανικά για αυτές τις γιορτινές ημέρες!

Τα Χριστούγεννα για μένα είναι απόλυτα ταυτισμένα με τη ζεστασιά του σπιτιού και όμορφες οικογενειακές στιγμές. Για το λόγο αυτό σήμερα έχω να σας προτείνω όμορφα χριστουγεννιάτικα βιβλία να διαβάσετε με τα παιδιά σας και φυσικά την αγαπημένη μου χριστουγεννιάτικη ταινία.

Προτάσεις για ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία ιδανικά για αυτές τις γιορτινές ημέρες!

Της Φοίβης Λέκκα

Θα ξεκινήσω με ένα υπέροχο βιβλίο για τα πολύ μικρά παιδιά από τις εκδόσεις Ίκαρος, το «Αι Βασίλη θέλω...έναν φίλο!».

filo

«Άι Βασίλη, θέλω...έναν φίλο!» Αυτό γράφει ο Κούνελος στο γράμμα του. Αλλά τελευταία στιγμή χάνει τον ταχυδρόμο και πρέπει να το παραδώσει ο ίδιος. Στον δρόμο του θα συναντήσει πολλά ζωάκια που χρειάζονται τη βοήθεια του. Όταν ο Άι Βασίλης θα τον γυρίσει σπίτι με το έλκηθρο του, ο Κούνελος θα ανακαλύψει πως ο ίδιος έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα...
Είναι ένα πολύ τρυφερό βιβλίο με μια εικονογράφηση μαγική και παραμυθένια που βάζει τα παιδιά στο κλίμα των Χριστουγέννων. Λέει με τον πιο απλό τρόπο μια μεγάλη αλήθεια. Όταν βοηθάμε τους άλλους με όποιο τρόπο μπορούμε και δε σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, θα έρθει μια στιγμή που κι οι άλλοι θα μας το ανταποδώσουν. Όταν κάποιος προσφέρει και νοιάζεται μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει. Και το μεγαλύτερο κέρδος του είναι πως δε μένει ποτέ μόνος. Πάντα έχει ανθρώπους δίπλα του που τον αγαπούν.

Άι Βασίλη θέλω...έναν φίλο!
Κείμενο και εικονογράφηση: Rebecca Harry
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις Ίκαρος, 2013
12.90€, 32 σελ.
Από 3 ετών

Θα συνεχίσω με ένα ακόμα ξεχωριστό βιβλίο για πολύ μικρά παιδιά από τις εκδόσεις Κόκκινο αυτή τη φορά, το «Μίσκα: ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι».

miska

Ο Μίσκα εγκατέλειψε το σπίτι της Ελισάβετ αποφασισμένος να γνωρίσει τον κόσμο. Δεν άντεχε άλλο να είναι ένα από τα πολλά κουκλάκια ενός τόσο κακομαθημένου κοριτσιού. Έτσι, μπήκε στο χιονισμένο δάσος απολαμβάνοντας την ελευθερία του με όλες του τις αισθήσεις. Ήταν, όμως, παραμονή Χριστουγέννων και τον περίμεναν πολλές εκπλήξεις...
Είναι μια πολύ ανθρώπινη ιστορία, με ιδιαίτερη εικονογράφηση, γραμμένη με απλό και πολύ γλυκό τρόπο, που προσωπικά με συγκίνησε πάρα πολύ. Τα παιδιά μέσα από αυτήν θα καταλάβουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων: να μπορούμε να δώσουμε χαρά σε κάποιον που υποφέρει και έχει πραγματικά ανάγκη. Το να κάνει κάποιος μια καλή πράξη και να βάλει τις ανάγκες του άλλου πάνω από τις δικές του, αυτό είναι αγάπη. Και δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο τις μέρες των γιορτών αλλά όλο το χρόνο.

Μίσκα: ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι
Κείμενο: Marie Colmont
Εικονογράφηση: Olivier Tallec
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Κόκκινο, 2013
12.50€, 28 σελ.
Προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία

Τώρα θα σας πάω σε ένα...μυστηριώδες βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά, «Τα Χριστούγεννα του Κλουζ» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!

klouz

Δύο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ο Κλουζ βρίσκει ένα μυστηριώδες σημείωμα σ'ένα καλάθι αχρήστων: « Αύριο, παιδιά, θα γίνει το μπαμ!» διαβάζει. Κι ενώ αρχίζει να μαζεύει στοιχεία και αποδείξεις, έρχεται η όμορφη Τίνα και τον μπερδεύει...Και σα να μην έφτανε αυτό, ανακαλύπτει ότι το περίπτερο της Όλγας κινδυνεύει. Κι έτσι πρέπει να επιλέξει και να πάρει αποφάσεις...

Πρόκειται για ένα ακόμα βιβλίο της αγαπημένης και βραβευμένης αστυνομικής σειράς με ήρωα τον εννιάχρονο δαιμόνιο Κλουζ, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ήρωες των κλασικών αστυνομικών μυθιστορημάτων! Μια ιστορία με πολύ μυστήριο, δράση αλλά και πολύ χιούμορ και τρυφερότητα. Κάνει τα παιδιά να αγωνιούν με τις περιπέτειες του ντετέκτιβ Κλουζ και παράλληλα δείχνει την αξία της φιλίας και της οικογένειας και το πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε αυτούς που αγαπάμε.

Τα Χριστούγεννα του Κλουζ (Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ)
Γίργκεν Μπανσέρους
Εικονογράφηση: Ραλφ Μπούτσκοβ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013
8.80 €, 128 σελ.
Από 8 ετών

Για τελευταίο άφησα ένα πολύ ξεχωριστό για μένα βιβλίο. Ένα βιβλίο που έχω από μικρή και κάθε Χριστούγεννα το διαβάζω σα να είναι η πρώτη φορά. Είναι το «Επτά ιστοριούλες γιορτινές και παράξενες, επτά» από τις εκδόσεις Polaris και τον πολυαγαπημένο και βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων Χρήστο Μπουλώτη.

epta

Απ'τον κύριο Λεονάρντο ως τα χρυσαφιά καρύδια, που γίνανε παιδιά κι ύστερα αστέρια, η απόσταση...μα δεν υπάρχει απόσταση. Κι ούτε ανάμεσα στον κλόουν Τικ Τοκ και τη Βροχούλα, τον Μουντζούρη ή τα έλατα που πεθυμήσανε να ταξιδέψουν και ταξίδεψαν. Κι η Λίλα, η Τίνα και ο μικρός Φώτης μπορεί και να'ναι αδέρφια...
Και οι επτά παράξενες ιστοριούλες ζυμώθηκαν με την ίδια ζύμη. Παραμυθιού σταγόνες μέσα στις τωρινές μας μέρες. Όχι η πραγματικότητα εδώ, κι εκεί τα παραμύθια. Εμείς τα λέμε ένα...Εσύ?
Δε θα σας πω πολλά για το βιβλίο αυτό. Θα σας πω μόνο πως όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει πάντα το αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο βιβλίο και ένα από τα πιο αγαπημένα των παιδικών μου χρόνων. Ένα βιβλίο για τα παιδιά κάθε ηλικίας και για όσους νιώθουν παιδιά μέσα τους. Στις ιστορίες του κλείνει όλα τα συναισθήματα και τη μαγεία των γιορτών. Και μας θυμίζει πως όταν θέλουμε κάτι πολύ αυτό μπορεί να γίνει. Αν όχι πάντα στην πραγματικότητα, σίγουρα στα όνειρα μας...

Επτά ιστοριούλες γιορτινές και παράξενες, επτά
Χρήστος Μπουλώτης
Επιμέλεια εικονογράφησης: Φωτεινή Στεφανίδη, Όλγα Κοντονή
Εκδόσεις Polaris, 2010 (πρώτη έκδοση: Εκδόσεις Γνώση, 1991)
15.50€, 80 σελ.

Δε θα μπορούσα φυσικά να παραλείψω την αγαπημένη μου χριστουγεννιάτικη ταινία που δεν είναι άλλη από το «The Nightmare before Christmas» του αγαπημένου και πολυτάλαντου Tim Burton.

tainiatom

Ο Jack Skellington είναι ο Βασιλιάς του Halloween, ένα μέρος όπου οι κάτοικοι προετοιμάζονται καθημερινά για τη γιορτή του Halloween του επόμενου χρόνου. Όλα κυλούν με μεγάλη επιτυχία κάθε χρονιά, όμως ο Jack αισθάνεται ότι κάτι του λείπει. Αυτό το αίσθημα του κενού και η περιέργεια του θα τον οδηγήσουν στο χωριό του Άγιου Βασίλη. Τα πράγματα όμως δε θα εξελιχθούν όπως τα είχε φανταστεί...

Ίσως η μόνη ταινία που ξεφεύγει τόσο πολύ από το υπερβολικά χαρούμενο και κάπως ωραιοποιημένο κλίμα που χαρακτηρίζει τις περισσότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες. Με μια ιδέα εξαιρετικά πρωτότυπη, πανέξυπνο χιούμορ και υπέροχη μουσική μιλάει για την αξία της ανθρώπινης επαφής, την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, τη σημασία του να κάνει κάποιος κάτι επειδή το επιθυμεί και τον εκφράζει και όχι επειδή του το επιβάλουν οι άλλοι-γιατί τότε θα αποτύχει..Και όλα όσα γκρεμίζονται μπορούν να ξαναχτιστούν αρκεί να βρούμε το πραγματικό νόημα. Των Χριστουγέννων και της ζωής μας.

Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι! Με υγεία πάνω απ'όλα και την οικογένεια σας κοντά σας. Να είστε όλοι καλά.
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved