Τα παιδιά έχουν πολλούς λόγους να διασκεδάζουν στη πόλη

Καλώς σας βρήκα και πάλι! Πολλά και διαφορετικά αυτά που έχω να σας προτείνω σήμερα! Θα ξεκινήσω από τα ευφάνταστα εργαστήρια για παιδιά που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στα πλαίσια του In Mute Festival.

Τα παιδιά έχουν πολλούς λόγους να διασκεδάζουν στη πόλη
edu families gen 6
edu families gen 2

Πρόκειται για ένα διήμερο φεστιβάλ (12 και 13/10) που έχει σα στόχο να αναδείξει τη σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και του βωβού κινηματογράφου. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου και σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων συνοδεύουν τις κενές από ομιλίες αλλά γεμάτες ένταση βουβές ταινίες. Το αποτέλεσμα? Απλά μαγικό!

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της άκρως πρωτότυπης γιορτής, οι μικροί σινεφίλ θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν με διαδραστικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ κίνησης, ήχου και κινούμενης εικόνας στις ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Το Σάββατο 12/10 το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 6 μέχρι 8 χρονών και την Κυριακή 13/10 σε παιδιά από 9 μέχρι 11 χρονών.

Πληροφορίες:
Τόπος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής: 12 & 13/10
Ώρα διεξαγωγής: 11 π.μ – 2 μ.μ
Κόστος συμμετοχής: € 10
Για κρατήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ: 213 017 8002 και στο email: education@sgt.gr Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα

Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να κάνουν κάτι έξω από τα συνηθισμένα! Είναι σίγουρο πως θα το χαρούν πολύ!

Συνεχίζω με τη Λέσχη Ανάγνωσης παιδικής λογοτεχνίας που για πρώτη χρονιά διοργανώνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά από 8 μέχρι 11 χρονών, με δωρεάν είσοδο!

bookclub kids

Με αφορμή τα βιβλία, οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν εμπειρίες και συναισθήματα, να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν, να ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους, τον κόσμο και τους άλλους και βέβαια να κάνουν νέους φίλους! Ακόμα, θα αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες (ανάγνωσης, ομιλίας, γραφής), θα εξασκηθούν σε νέο λεξιλόγιο με έναν διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο, θα έρθουν σε επαφή με νέες, διαφορετικές ιδέες και –πολύ σημαντικό- θα μάθουν να ακούνε τις απόψεις των συνομιλητών τους και να συμμετέχουν σε μια κοινή συζήτηση.

Η δομή μιας συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιείται μία φορά το μήνα (Παρασκευή απόγευμα στις 18:00) και θα διαρκεί περίπου μία ώρα, είναι η εξής (με ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις ανάλογα με το βιβλίο, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών):
• Καλωσόρισμα
Τα παιδιά ξεκινούν με κάποια, σύντομη σε διάρκεια, δραστηριότητα που σχετίζεται με το βιβλίο το οποίο έχουν ήδη διαβάσει από το σπίτι. Για παράδειγμα, μπορούν να μοιραστούν κάτι καινούργιο που έμαθαν από το βιβλίο ή μια σκέψη που έκαναν καθώς το διάβαζαν ή να μιλήσουν για τον αγαπημένο τους χαρακτήρα του βιβλίου.
• Συζήτηση
Η συντονίστρια θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης. Ερωτήσεις μπορούν να θέτουν και τα ίδια τα παιδιά, κατά προτίμηση όσο περνά ο καιρός και εξοικειώνονται με την ιδέα της Λέσχης.
• Δραστηριότητες
Ορισμένα βιβλία προσφέρονται και για άλλες δραστηριότητες όπως ζωγραφική, κατασκευές, δημιουργία ιστοριών, συνταγών κ.λπ.
• Αξιολόγηση βιβλίου
Στο τέλος κάθε συνάντησης, αφού η ομάδα έχει συμφωνήσει, πάντα με την καθοδήγηση της συντονίστριας, σε ένα σύστημα αξιολόγησης, βαθμολογεί το βιβλίο αιτιολογώντας τη βαθμολογία.
• Επιλογή επόμενου βιβλίου
Όταν η συζήτηση ολοκληρωθεί, επιλέγεται το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουν τα μέλη της Λέσχης (από βιβλία που ίσως έχουν φέρει τα παιδιά μαζί τους, από βιβλία που βρίσκονται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ή από κάποιο περιοδικό που προτείνει βιβλία ή από τις προτάσεις της συντονίστριας). Ακόμα, ορίζονται από κοινού κάποιες «εργασίες» για την επόμενη συνάντηση. Για παράδειγμα, κάποιο μέλος της ομάδας θα αναλάβει να μιλήσει για τα βιβλία που θα του θυμίσει το βιβλίο που θα διαβάσει, κάποιος άλλος θα σημειώσει τις λέξεις που θα του κάνουν εντύπωση ή θα περιγράψει τον κεντρικό ήρωα κ.ά.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στα πλαίσια μιας Λέσχης Ανάγνωσης εντάσσεται και η μη ανάγνωση! Αν λοιπόν κάποιο παιδί δεν έχει διαβάσει το βιβλίο για κάποιο λόγο, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να συμμετέχει ή δε μπορεί να παρακολουθήσει μια συνάντηση. Αντιθέτως η παρουσία του είναι ευπρόσδεκτη, αφού οι ανταλλαγές απόψεων για ένα βιβλίο δεν αφορούν μόνο στο συγκεκριμένο, αλλά σε ένα πολύ ευρύτερο σύνολο, που περιλαμβάνει όλα τα βιβλία που τα παιδιά έχουν ήδη διαβάσει.

Κατά τη διάρκεια κάθε συνάντησης, οι γονείς μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους και να επιστρέψουν για να τα παραλάβουν ή να περιηγηθούν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, διαβάζοντας ή σερφάροντας στο Internet και απολαμβάνοντας το τσάι ή τον καφέ τους.

Τόπος: Πολυχώρος Μεταίχμιο
Διεύθυνση: Ιπποκράτους 118, Αθήνα
Ημέρα: Παρασκευή
Ώρα: 18:00
1η συνάντηση: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 18:00
Συντονίζει η εκπαιδευτικός Άλκηστη Χρονάκη.
Ο αριθμός των παιδιών δε θα υπερβαίνει τα 15 άτομα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 211 3003580 ή στο email: polychoros@metaixmio.gr (σημειώνοντας ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ καθώς και το ονοματεπώνυμο του παιδιού και στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα).

Είναι μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα αλλά και ένας πολύ ωραίος τρόπος για τα παιδιά που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με αυτό, να το δουν με άλλο μάτι και εν τέλει να το αγαπήσουν. Ας μην ξεχνάμε πως η σχέση με το βιβλίο καλό είναι να χτίζεται και να καλλιεργείται από μικρή ηλικία-όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα!

Και από τα βιβλία, θα σας πάω τώρα στα εμπνευσμένα εργαστήρια τέχνης για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Averoff-Jac
2bartsota

«Ανακαλύπτοντας τις τέχνες» για παιδιά από 2 μέχρι 4 χρονών
Για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη σε τόσο μικρή ηλικία, πρέπει να υπάρχει ένα ασφαλές πλαίσιο που θα τους δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, να νιώσουν ελεύθερα και να αστειευτούν. Στο εργαστήριο αυτό, αναπτύσσεται μια ενεργητική σχέση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, Σπυριδούλα Χρόνη και Παναγιώτη Τσιρίδη, στα παιδιά και τους γονείς τους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθένας μαθαίνει από τον άλλον και μαζί με αυτόν.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας στις 10:30 και στις 12:00. Η δήλωση συμμετοχής είναι υποχρεωτική.

ΚΥΚΛΟΣ 1
5, 12, 19 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου
ΚΥΚΛΟΣ 2
9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου
ΚΥΚΛΟΣ 3
7, 14 Δεκεμβρίου, 11, 18, Ιανουαρίου
ΚΥΚΛΟΣ 4
25 Ιανουαρίου, 1, 8, 15 Φεβρουαρίου
ΚΥΚΛΟΣ 5
22 Φεβρουαρίου, 8, 15, 22 Μαρτίου
ΚΥΚΛΟΣ 6
29 Μαρτίου, 5, 26 Απριλίου, 3 Μαΐου
ΚΥΚΛΟΣ 7
10,17, 24, 31 Μαΐου

Ώρα: 10:30-11:30 & 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 80 €
Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα
ή συνεχόμενα.

«Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη» για παιδιά από 4 μέχρι 6 χρονών
Τα παιδιά θα περιηγηθούν στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη. Σκοπός είναι τα παιδιά, μέσα από το μαγικό αυτό ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών - από τον κρυμμένο μικρόκοσμο ως το μυστήριο μακρόκοσμο - να αντιληφθούν την ανθρώπινη κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα!

3 Οκτωβρίου: Ταξίδι στα αστέρια
10 Οκτωβρίου: Δεινόσαυροι και άλλα ζώα με παράξενο δέρμα
17 Οκτωβρίου: Πάνω και κάτω από τη γη
24 Οκτωβρίου: Μεγάλα μικρά και μικροσκοπικά πλάσματα
31 Οκτωβρίου: Ο βυθός
7 Νοεμβρίου: Ηφαίστεια και Παγετώνες

Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

«Διάσημοι ζωγράφοι» για παιδιά από 6 μέχρι 12 χρονών
Τα παιδιά θα ταξιδέψουν με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου στην περιπέτεια της ζωγραφικής μέσα από έργα γνωστών ζωγράφων από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα. Σε κάθε εργαστήριο θα γνωρίζουν ένα ζωγράφο, τη ζωή και το έργο του και θα παίρνουν μέρος σε μια σχετική εικαστική δραστηριότητα, παίζοντας και δημιουργώντας.

2 Οκτωβρίου: Michelangelo Merisi da Caravaggio
9 Οκτωβρίου: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (ElGreco)
16 Οκτωβρίου: RembrandtVanRijn
23 Οκτωβρίου: PeterPaulRubens
30 Οκτωβρίου: DiegoVelasquez
6 Νοεμβρίου: EugèneDelacroix
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Και για τα τρία εργαστήρια:
Τόπος: Ίδρυμα Θεοχαράκη
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
Πληροφορίες : 210-3611206

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση και να την αποστείλετε με email στο kpapaspiliopoulou@theocharakis-foundation.gr ή με fax στο 210-3611380, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή.
Είναι ιδανικό τα παιδιά να γνωρίζουν την τέχνη μέσα από το παιχνίδι. Γιατί έτσι μαθαίνουν και να την αγαπάνε!

Άφησα για το τέλος ένα από τα πιο πρωτότυπα μουσεία που υπάρχουν στη χώρα μας, που δεν είναι άλλο από το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας!

image exhibition

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, εγκαινιάζει τη νέα διαδραστική του έκθεση με τίτλο «Γεια σου κύριε Φόβε!». Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα των ανθρώπων. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, γονείς και παιδιά, νιώθουμε το συναίσθημα του φόβου. Όπως μπορεί να νιώθουμε κάποιες φορές χαρούμενοι, λυπημένοι ή θυμωμένοι, μπορεί να νιώθουμε και φοβισμένοι. Όταν εκφράζουμε τους φόβους μας μπορούμε να τους καταλάβουμε καλύτερα, να τους αποδεχτούμε, να ζήσουμε αρμονικά μαζί τους ή να τους ξεπεράσουμε (ακόμα και να απελευθερωθούμε εντελώς από αυτούς).

Ο σκοπός της έκθεσης λοιπόν, που είναι βασισμένη στο σχεδιασμό της έκθεσης «Bonjour Madam La Peur» του «Musée des enfants» στο Βέλγιο, είναι να δώσει τα ερεθίσματα στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους να επεξεργαστούν και να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του φόβου με έναν πολύ δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να αναγνωρίσουν τους φόβους τους, να τους εκφράσουν και να κατανοήσουν τη δυνατότητα που έχουν να ζουν αρμονικά με αυτούς που τους προστατεύουν αλλά και να απελευθερωθούν από αυτούς που τους εμποδίζουν.

Λειτουργία έκθεσης:
Τόπος: Μουσείο Συναισθημάτων παιδικής ηλικίας
Διεύθυνση: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, Φιλοπάππου, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 92 18 329
Ημέρες: Σάββατο και Κυριακή
Ώρα: 10 π.μ – 1 μ.μ
Είσοδος: 4 € το άτομο
Απευθύνεται σε παιδιά πάνω από 4 και μέχρι 14 χρονών

Το Μουσείο διοργανώνει επίσης «Εργαστήρια με Θέμα τον Εαυτό μου», που έχουν σα στόχο, να ενθαρρύνουν μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο των συναισθημάτων με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο, μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, τα παραμύθια, τα χρώματα, τους ήχους.

angry
apogoiteysi
fear
joy
love

Το πρώτο από αυτά τα εργαστήρια ανήκει στη θεματική της έκθεσης που σας ανέφερα μόλις πριν.

«Τα δυο πρόσωπα του φόβου»
Ο φόβος μας δυναμώνει ή μας κάνει αδύναμους; Μας προστατεύει ή μας βάζει σε κίνδυνο; Μας σπρώχνει ή μας κρατάει; Μήπως μας διασκεδάζει καμιά φορά; Ένα δημιουργικό εργαστήριο για να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα το συναίσθημα του φόβου.
Ημερομηνίες: Οκτώβριος 6, 20 Νοέμβριος 3, 17
Ηλικίες: από 6 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10π.μ. έως 1μ.μ.)

Ακόμα, το Μουσείο Συναισθημάτων, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη αξία που έχει το ασφαλές και συμβολικό περιβάλλον του παραμυθιού για τη δημιουργική επεξεργασία του εσωτερικού κόσμου των παιδιών, σχεδίασε παραμύθια που τους δίνουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν διαδραστικά τα συναισθήματα τους.

Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος σε ένα συναίσθημα και το πρώτο από αυτά τα εργαστήρια μυθοπλασίας αναφέρεται στο φόβο!

«Παραμυθοκαμώματα του Φόβου!»
«...στο χωριό όλοι μα όλοι φοβούνται τρομερά. Στο μεγάλο δάσος υπάρχει ένας καθρέφτης μαγικός που μπορεί να τους βοηθήσει...!!!»
Ένα δημιουργικό εργαστήρι που βοηθάει τα παιδιά μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι να επεξεργαστούν το συναίσθημα του φόβου.
Ημερομηνίες: Σεπτέμβριος 28, 29 και
Οκτώβριος 5, 12, 13, 19, 26, 27
Ηλικίες: από 5 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10 π.μ. έως 1μ.μ.)
Όλα τα εργαστήρια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να συμμετέχουν οικογένειες, μικροί και μεγάλοι μαζί! Μη χάσετε την ευκαιρία λοιπόν να μοιραστείτε αυτή την εμπειρία με τα παιδιά σας! Και μην ξεχνάτε πως ο φόβος δεν είναι παρά ένα συναίσθημα σαν όλα τα άλλα!

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved