Προτάσεις ψυχαγωγίας για μικρά και μεγάλα παιδιά από τη Φοίβη Λέκκα

Γεια σας και πάλι! Σήμερα θα ξεκινήσω με ένα πρόγραμμα εξαιρετικά πρωτότυπο που συνδυάζει τέχνη και μαθηματικά! Σας φαίνεται παράξενο;

Προτάσεις ψυχαγωγίας για μικρά και μεγάλα παιδιά από τη Φοίβη Λέκκα

Αρκεί μια βόλτα στο Μουσείο Ηρακλειδών και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά» για να πειστείτε!

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 15102013 20817 μμ.bmp
Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 15102013 20821 μμ.bmp

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού ανακαλύπτουν και κατανοούν έννοιες όπως η ταξινόμηση, η διάταξη, η μέτρηση, η αντιστοίχιση, η παρατήρηση της σκιάς και η σχέση της με το αντικείμενο που τη δημιουργεί, η παραλληλία και η καθετότητα των ευθειών, η συμμετρία των μορφών. Και αυτό γίνεται με τον πιο ελκυστικό τρόπο, μέσα από την επαφή τους με εικαστικά έργα τέχνης και αλληλεπιδραστικά αντικείμενα τεχνικά κατασκευασμένα αλλά και προερχόμενα από την ίδια τη φύση. Έτσι, βλέπουν τα μαθηματικά και τις έννοιες τους σαν παιχνίδι, εμπλουτίζουν τα ερεθίσματα τους, μαθαίνουν να συγκροτούν ιδέες αλλά και να εκφράζουν και να αναπαριστούν τις ιδέες αυτές με το δικό τους τρόπο.

Οι θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθούν τα παιδιά είναι πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες: Γεωμετρικά σχήματα, Παραλληλία και καθετότητα: το παιχνίδι των ευθειών γραμμών, Οι οθφαλμαπάτες της τέχνης και η μαθηματική βεβαιότητα, Ανοίγοντας προοπτικές, Τέχνη και Τεχνολογία: Άνθρωπος και Ρομπότ, Συμμετρίες και Γεωμετρικά Μοτίβα, Μουσική και Αριθμοί, Ομοιότητα, Λόγοι και αναλογίες, Πλακοστρώσεις, Τα Μαθηματικά στη Φύση και στην Τέχνη: Λόγος, Αναλογία, Χρυσή Τομή και Ο κόσμος των Σκιών.
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία διδακτικά μέρη, δύο εκ των οποίων είναι κοινά για τους μαθητές όλων των τάξεων (Μέρη Α'+ Β') και από ένα ειδικό μέρος (Μέρος Γ') το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις γνωστικές δυνατότητες της κάθε τάξης.
Επίσης το πρόγραμμα απευθύνεται και σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, προσαρμοσμένο φυσικά τόσο στις γνωστικές τους δυνατότητες όσο και στην ηλικία τους. Έχει σα στόχο να αποτελέσει συμπλήρωμα της διδασκόμενης ύλης στο σχολείο και να συνδέσει τα Μαθηματικά με την Ιστορία της Επιστήμης και της Τέχνης, τη Φιλοσοφία και τα κλασικά γράμματα. Έτσι κάνει τα παιδιά να δουν τα μαθηματικά με εντελώς διαφορετικό μάτι και –γιατί όχι- να τα αγαπήσουν, αν δεν το κάνουν ήδη.

Αν είστε εκπαιδευτικοί, είναι μια καλή ευκαιρία να πάρετε τους μαθητές σας και να πάτε! Αν πάλι δεν είστε, μπορείτε να το προτείνετε σαν ιδέα στο σχολείο του παιδιού σας!

Πληροφορίες:
Τόπος: Herakleidon, Experience in visual arts
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Θησείο
Τηλ: 2103461981
Επιστημονική επιμέλεια προγράμματος
Άρης Μαυρομμάτης, Αποστόλης Παπανικολάου: καθηγητές μαθηματικών
Αριθμός μαθητών: έως 75 άτομα
Ημέρες διεξαγωγής: Δευτέρα - Παρασκευή
Ώρες: 9:00 – 11:00 & 11:00 – 13:00
Διάρκεια: 2 ώρες
Κόστος συμμετοχής: 2.50 € ανά μαθητή/Συνοδοί εκπαιδευτικοί δωρεάν

Συνεχίζω τώρα με τα εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου που απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδάκια, από 1 μέχρι 2μιση χρονών.

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 15102013 20834 μμ.bmp

Θα περίμενε κανείς ότι παιδιά τόσο μικρής ηλικίας δεν είναι σε θέση να κάνουν πολλά πράγματα. Όμως το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έρχεται να το διαψεύσει αυτό με τον καλύτερο τρόπο! Τα παιδιά συνοδευόμενα πάντα από κάποιον ενήλικα, μπορούν να συμμετέχουν στα παρακάτω προγράμματα:

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 & ώρες 10:00 – 11:00
«Ας κάνουμε θόρυβο!»
Τι είναι ο θόρυβος και πόσοι θόρυβοι άραγε υπάρχουν; Ποια αντικείμενα παράγουν ήχο και με ποιον τρόπο; Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ανακαλύπτουν ήχους και παράγουν θορύβους με πρωτότυπα υλικά!

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 & ώρες 10:00 – 11:00
«Μουσικοί πειραματισμοί!»
Πόσα μουσικά όργανα υπάρχουν και τι ήχο παράγει το καθένα; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να παίξουμε μουσική; Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ανακαλύπτουν διαφορετικά μουσικά όργανα, παίζουν με τους ήχους αλλά και δημιουργούν το δικό τους μουσικό όργανο.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 & ώρες 10:00 – 11:00
«Το σώμα μου κι εγώ»
Πώς είναι το σώμα μου; Πόσα χέρια και πόσα πόδια έχω; Τι σχήμα έχει το κεφάλι μου; Τα παιδιά ανακαλύπτουν το σώμα τους και το αποτυπώνουν με πρωτότυπο τρόπο σε πανί.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 & ώρες 10:00 – 11:00
«Παίζω με το σώμα μου»
Τι κινήσεις μπορώ να κάνω με το σώμα μου; Πόσο γρήγορα μπορώ να περπατήσω, να τρέξω ή να πηδήξω; Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά το σώμα τους και να εκφραστούν με οδηγό τη μουσική και μουσικοκινητικά παιχνίδια!

Πληροφορίες:
Τόπος: «Παιδικό Μουσείο-Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του σωματείου "Ελληνικό Παιδικό Μουσείο"
Διεύθυνση: Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Οικονομική συμμετοχή: 15 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί)
13 € (για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ. και τα αδέρφια)
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2103312995

Τρέξτε λοιπόν να δηλώσετε συμμετοχή και να χαρίσετε στα παιδιά σας αλλά και σε εσάς τους ίδιους μια μοναδική εμπειρία!

Και από τα πολύ μικρά, θα σας πάω τώρα σε κάτι που αφορά στα μεγάλα παιδιά, δηλαδή στους εφήβους. Μιλάω για το εργαστήριο φωτογραφίας –δημοσιογραφίας «Ζoom στο παρασκήνιο», μια πρωτοβουλία της θαυματουργής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών!

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 15102013 20852 μμ.bmp

Σε αυτό το άκρως πρωτότυπο εργαστήριo, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, έφηβοι 12-16 χρονών έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις πρόβες επιλεγμένων παραστάσεων ή την προετοιμασία μιας έκθεσης εικαστικών και να αποτυπώσουν την εμπειρία τους ως φωτορεπόρτερ-δημοσιογράφοι. Με άλλα λόγια, με μια φωτογραφική μηχανή και ένα δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι στο χέρι, θα μπουν στα παρασκήνια της Στέγης για να κάνουν... το δικό τους ρεπορτάζ!

Μέσα από πέντε θεματικούς κύκλους εργαστηρίων (χορός, μουσική, θέατρο, εικαστικά, εκπαιδευτικά προγράμματα), οι έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές και θα τους πάρουν συνεντεύξεις για τη δουλειά τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη βιωματική τους εμπειρία: Ό,τι δουν, νιώσουν και αντιληφθούν θα το αποτυπώσουν στο δικό τους free press, με δικά τους κείμενα και φωτογραφίες.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι έφηβοι θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές και τεχνικές της φωτογραφίας, μέσα από παραδείγματα από τον ελληνικό και το διεθνή χώρο. Επιπλέον, θα διδαχθούν βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και της συγγραφής κειμένων και θα δουν από κοντά όλα τα στάδια υλοποίησης ενός free press, από τη σύλληψη έως την παραγωγή του. Η προσέγγιση της δημοσιογραφικής έρευνας, της δημιουργικής γραφής και της φωτογραφίας με τόσο άμεσο και διαδραστικό τρόπο, θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Όσο για τους εφήβους που την περσινή περίοδο παρακολούθησαν τουλάχιστον δύο κύκλους του εργαστηρίου, φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμα πρόκληση: να «καλύψουν» ως ρεπόρτερ εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης, καταγράφοντας την πορεία και την εξέλιξή τους στη διάρκεια της χρονιάς. Στο τέλος, θα δημιουργήσουν ένα ειδικό τεύχος με φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις, κάνοντας ένα πλήρες δημοσιογραφικό αφιέρωμα.

Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν τις θεματικές που τους ταιριάζουν καλύτερα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. Οι επιλογές είναι πολλές!

Α΄ Κύκλος: Εικαστικά
Τις Τετάρτες 25 Σεπτεμβρίου και 2, 9, 16, 23 & 30 Οκτωβρίου 2013
Β΄ Κύκλος: Μουσική
Τις Τρίτες 12, 19 & 26 Νοεμβρίου και 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου 2013
Γ΄ Κύκλος: Θέατρο
Τις Δευτέρες 6, 13, 20 & 27 Ιανουαρίου και 3 & 10 Φεβρουαρίου 2014
Δ΄ Κύκλος: Χορός
Τις Τετάρτες 2, 9 & 30 Απριλίου και 7, 14 & 21 Μαΐου 2014
Ε' Κύκλος: Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Τις Πέμπτες 17 Οκτωβρίου, 14 Νοεμβρίου & 12 Δεκεμβρίου 2013 και 16 Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου, 13 Μαρτίου & 10 Απριλίου 2014

Πληροφορίες:
Τόπος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Για κρατήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ: 213 017 8002 και στο email: education@sgt.gr Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα
Κόστος συμμετοχής:
54€ (και για τις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου)
63€ (και για τις επτά συναντήσεις του Ε' Κύκλου: Εκπαιδευτικά Προγράμματα)
Υπεύθυνες εργαστηρίου: Μαριλένα Σταφυλίδου, φωτογράφος και Μελίνα Σιδηροπούλου, δημοσιογράφος
Έναρξη Α'Κύκλου: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα: 17:30 – 20:30
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών

Λόγω αυξημένης ζήτησης, σπεύστε να δηλώσετε συμμετοχή ακόμα και για τα εργαστήρια που ξεκινάνε σε πολύ καιρό από τώρα. Αυτό το εργαστήριο μπορεί να είναι η αφορμή να κάνουν τα παιδιά σας zoom στις κλίσεις και τα κρυμμένα ταλέντα τους, σε μια ηλικία που το έχουν πραγματικά ανάγκη!

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα! Ως τότε να είστε καλά!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved