Μια φθινοπωρινή βόλτα - Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα

Καλώς σας βρήκα κι αυτή την εβδομάδα! Θα ξεκινήσω σήμερα με ένα διαγωνισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική!

Μια φθινοπωρινή βόλτα - Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα

Τα παιδιά από 6 μέχρι 12 χρονών θα δώσουν χρώμα και θα «ζωντανέψουν» τα κυκλαδικά ειδώλια, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, τέμπερες, χαρτιά για κολλάζ ή ό,τι άλλο τους αρέσει.

kikladikitexni

Ο πρώτος νικητής θα δει το έργο του να γίνεται η αφίσα των Παιδικών Προγραμμάτων του Μουσείου! Ακόμα, τα παιδιά με τα δέκα καλύτερα έργα θα κερδίσουν δωρεάν συμμετοχές στα Παιδικά Προγράμματα για την περίοδο 2013-14! Οι νικητές θα αναδειχθούν από επιτροπή του Μουσείου.

Για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, θα πρέπει τα παιδιά να εκτυπώσουν το σχέδιο-που είναι διαθέσιμο στο site του Μουσείου-σε Α4, να χρωματίσουν τα ειδώλια όπως τους αρέσει και να στείλουν το έργο (με το όνομα τους δίπλα) αλλά και τη φόρμα συμμετοχής που υπάρχει στο site, ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
10674 Αθήνα
Υ/Ο: Τμήμα Επικοινωνίας & Ανάπτυξης

Η προθεσμία είναι μέχρι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013. Είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γίνουν μικροί ζωγράφοι αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη!

«Κείνο που με τρώει
κείνο που με σώζει
είναι π' ονειρεύομαι
σαν τον καραγκιόζη...»

Θα συνεχίσω με τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων, τον Καραγκιόζη, και το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών που διοργανώνεται στο Μουσείο «Ευγένιος Σπαθάρης» με ελεύθερη είσοδο!

karagiozis

Για 14η χρονιά φιλοξενούνται τα «Σπαθάρεια» στο Μαρούσι, στο μουσείο που φτιάχτηκε προς τιμήν του Έλληνα καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιου Σπαθάρη. Τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι του θεάτρου σκιών θα έχουν την ευκαιρία για άλλη μια φορά να απολαύσουν τις περιπέτειες του τόσο διαχρονικού λαϊκού μας ήρωα μέσα από παραστάσεις πολύ αξιόλογων εκπροσώπων του είδους. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παρασκευή 6/9 «Ο Καραγκιόζης στη φωλιά του γορίλλα» από τον Χάρη Μπιλλίνη
Σάββατο 7/9«Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη» από τον Ηλία Καρελλά
Κυριακή 8/9 «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη» από τον Γιάννη Νταγιάκο.
Πληροφορίες:
Χώρος: Αυλή του Μουσείου Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης»
Διεύθυνση: Μεσογείων και Βορείου Ηπείρου 27, Κοκκινιά Αμαρουσίου
Τηλέφωνο: 2106127245
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Τώρα θα σας πάω στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, που μετά από ένα σύντομο καλοκαιρινό διάλειμμα, ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχτεί στα ξεχωριστά εκπαιδευτικά του προγράμματα παιδιά από 3 μέχρι 12 χρονών.

paidikomouseio

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την αίσθηση της αφής.

paidikomouseio2

Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013
«Με πηλό και με ζυμάρι»: Στο πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά, με βασικά υλικά τον πηλό και το ζυμάρι, θα δημιουργήσουν εικόνες από τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες. Ακόμα θα ανακαλύψουν τις ιδιότητες των υλικών, θα τα διακρίνουν και θα τα συγκρίνουν ενεργοποιώντας το αισθητήριο της αφής.
Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013
«Νιώθω τη φύση με τα χέρια μου»: Στο πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα αναγνωρίσουν με τις αισθήσεις τους και θα μάθουν να ταξινομούν φυσικά υλικά όπως χλωρά και ξερά φύλλα δέντρων, βότσαλα, καρπούς, χόρτο, άμμο κ.α. Στη συνέχεια θα ανακαλύψουν τις δυνατότητες της νερομπογιάς πάνω στα υλικά και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση με τα αποτυπώματα της φύσης.
Οι ώρες διεξαγωγής των προγραμμάτων είναι: 11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45
Οικονομική συμμετοχή: 7€ για κάθε παιδί

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την κατηγορία συλλογών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου «Ο άνθρωπος και ο χρόνος».
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου & Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013
«Η μουσική στο...δρόμο»: Στο πρόγραμμα αυτό, τετράγωνα, τρίγωνα και κύκλοι συνδυάζονται με ήχους, εικόνες και μουσικά όργανα. Τα παιδιά θα συγκρίνουν ήχους διαφόρων μουσικών οργάνων, θα εξοικειωθούν με διαφορετικά είδη μουσικής και θα κατασκευάσουν τα δικά τους μουσικά όργανα για να παίξουν μουσική στο δρόμο.
Οι ώρες διεξαγωγής των προγραμμάτων είναι:
12:00 – 13:00
Oικονομική συμμετοχή: 8€ για κάθε παιδί

Πληροφορίες:
Παιδικό Μουσείο-Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων"με τη συνεργασία του σωματείου "Ελληνικό Παιδικό Μουσείο"
Διεύθυνση: Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Τηλ: 2103312995
Το Σεπτέμβριο το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου αντλούν πάντα τα θέματα τους από την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει και υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν, να παρατηρήσουν, να ανακαλύψουν και κυρίως να εκφραστούν δημιουργικά!

Άφησα για το τέλος μια θεατρική παράσταση πλημμυρισμένη από νότες που θα κάνει τους μικρούς θεατές να εξοικειωθούν με τον κόσμο της κλασσικής μουσικής.

mozart

Πρόκειται για την παράσταση του Ιδρύματος Θεοχαράκη «Στον αστερισμό Μοτσαρτιάνα», όπου τα παιδιά από 5 χρονών θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον Μότσαρτ, να ακούσουν τη μουσική του αλλά και να ανακαλύψουν το χαρακτήρα του, μέσα από τα λόγια του και την προσωπική του ζωή.
O νεαρός Μότσαρτ και η αδερφή του η Νάννερλ θα ταξιδέψουν τους μικρούς θεατές στον κόσμο των νεανικών χρόνων του Μότσαρτ μέσα από τα μουσικά έργα που συνέθεσε ο μικρός Βόλφγκαγκ για την αδερφή του, στο «Μικρό βιβλιαράκι μουσικής της Νάννερλ» όταν ήταν εφτά ετών, καθώς και μέσα από αποσπάσματα την αλληλογραφίας με την αδελφή του. Έτσι ο Μότσαρτ θα γίνει με έναν τρόπο μαγικό πιο οικείος!

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Άννα Σακαλή
Πιάνο: Σταύρος Δρίτσας
Σκηνικά, κουστούμια: Δημήτρης Παναγιωτάτος
Φωτισμοί: Γεράσιμος Δενδρινός
Παίζουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Λαγούτης, Άννα Σακαλή, Πέτρος Ζαρκάδης, Σταυριανή Ηλιοπούλου
Χώρος: Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β.& Μ. Θεοχαράκη
Πρεμιέρα: 29 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 11:00-12:00
Κόστος συμμετοχής: 10 €
Πληροφορίες : 210-3611206

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση και να τη στείλετε με email: kpapaspiliopoulou@theocharakis-foundation.gr ή με fax: 210-3611380, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή.
Πληροφορίες : 210-3611206

ΥΓ: Τον Ιανουάριο του 2014 θα ανέβει μια αντίστοιχη παράσταση στον ίδιο χώρο, για τη ζωή του Μπετόβεν αυτή τη φορά. Θα πούμε περισσότερα όταν έρθει η ώρα!

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα! Ως τότε να είστε καλά!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved