Πώς θα ξέρω ότι ήρθε η ώρα να γεννήσω; (vid)

Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη;

Μενέλαος Λυγνός
Πώς θα ξέρω ότι ήρθε η ώρα να γεννήσω; (vid)

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των Μαιευτήρων ανέκαθεν ήταν ο καθορισμός της στιγμής, πέραν της οποίας η παράταση της κύησης ίσως να προκαλέσει προβλήματα στο μωρό.

Παραδοσιακά η λεγόμενη Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ.) υπολογίζεται ως η ημέρα, στην οποία συμπληρώνονται 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της Τελευταίας Έμμηνου Ρύσης (Τ.Ε.Ρ.). Μια κύηση, που δεν έχει καταλήξει σε τοκετό μέχρι την ημερομηνία αυτή, λέμε πως βρίσκεται σε παράταση.

Μπορούμε να περιμένουμε μετά τη συμπλήρωση 40 εβδομάδων;

Οι οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG) του 2004 κατεδείκνυαν, πως παράταση της κύησης πέραν των 42 εβδομάδων συνδεόταν με την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων στο έμβρυο:

  • Ολιγοϋδράμνιο
  • Τραυματισμός του νεογνού κατά τον τοκετό
  • Εισρόφηση μηκωνίου
  • Τοκετός νεκρού νεογνού

Σήμερα όμως ακόμα και το «ορόσημο» των 41 εβδομάδων, ως χρονικό σημείο για την πρόκληση τοκετού έχει αρχίσει να τίθεται υπό αμφισβήτηση με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία. Το «νέο» για πρόκληση τοκετού υπάρχει η τάση να τεθεί στις 39 εβδομάδες κύησης.

Δείτε πότε μπορείτε να περιμένετε να πάρετε το μωράκι σας αγκαλιά στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr:



Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved