Είμαι έγκυος: Μπορώ να νηστέψω; (vid)

Επιτρέπεται η νηστεία στην εγκυμοσύνη

Μενέλαος Λυγνός
Είμαι έγκυος: Μπορώ να νηστέψω; (vid)

Κατά τη νηστεία της Σαρακοστής η διατροφή βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και (σε κάποιες περιόδους) στο ελαιόλαδο. Αντίθετα, απέχουμε από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, αβγών και γαλακτοκομικών.

Το διαιτολόγια της νηστείας είναι πλούσιο σε λαχανικά. Τα λαχανικά, που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι καλά πλυμένα ή μαγειρεμένα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του τοξοπλάσματος. Καλά ψημένα πρέπει να είναι και τα θαλασσινά, ώστε να αποφευχθούν δηλητηριάσεις, όπως η σαλμονέλωση.

Κατά την περίοδο της νηστείας, μπορείτε, αν είστε έγκυος, να λαμβάνετε τα απαραίτητα αμινοξέα από τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα οποία επίσης θεωρούνται «πλήρεις» πηγές πρωτεΐνης και δεν απαγορεύεται να τα καταναλώνετε κατά την Τεσσαρακοστή. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη, που δεν καλύπτονται επαρκώς από τις αμιγώς φυτικές πηγές.

Σε γενικές γραμμές μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι και 340 γραμμάρια την εβδομάδα από μικρά ψάρια, όπως είναι ο μπακαλιάρος, η σκορπίνα, η ρέγγα, η αθερίνα κ.α. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου δύο γεύματα εβδομαδιαίως. Αν πρόκειται για κονσέρβα τόνο, καλό είναι να μην υπερβαίνετε τα 170 γραμμάρια εβδομαδιαίως.

Δείτε πώς μπορείτε να νηστέψετε στην εγκυμοσύνη στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!



Διαβάστε περισσότερα για τι θέμα ΕΔΩ!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved