Γιατί η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνή στην εγκυμοσύνη; (vid)

  • Γιατί οι ορμόνες τις κύησης αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης δυσκοιλιότητας;
  • Πόσο συχνή είναι η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη;
  • Γιατί η εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης δυσκοιλιότητας;
Μενέλαος Λυγνός
Γιατί η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνή στην εγκυμοσύνη; (vid)

Πόσο συχνή είναι η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη;

Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2018 το μέσο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, που παρουσιάζει δυσκοιλιότητα υπολογίζεται σε 16%. Πάντως το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τη μελέτη. Επίσης, ο επιπολασμός (= «συχνότητα») της δυσκοιλιότητας καταγράφεται υψηλότερος σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών.

Σύμφωνα με μελέτη του 2001, το ποσοστό των εγκύων, που θα παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα κυμαίνεται μεταξύ του 11% και του 38%. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία από μελέτη του 2007 το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα ενδέχεται να παραμείνει ακόμα και 3 μήνες μετά τον τοκετό. Επομένως, η έγκυος είναι πιθανότερο να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα.

Η εγκυμοσύνη είναι μία φυσιολογική κατάσταση, που όμως θέτει σε δοκιμασία το σώμα της γυναίκας, καθότι το υποβάλλει σε σημαντικές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα εκτυλίσσονται εντός συντόμου χρονικού διαστήματος. Συνεπώς, και το πεπτικό σύστημα καλείται να «προσαρμοστεί» στις μεταβολές αυτές, οπότε και η λειτουργία του δεν είναι δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη.

Σε ενδιαφέρουσα μελέτη του 2012 απαριθμούνται κάποιοι από τους λόγους, που αυξάνουν τις πιθανότητες η έγκυος να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα.

Μάθετε για τις αιτίες της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη μέσα από το video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε.

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved