Το test Παπανικολάου «βλέπει» τον καρκίνο; (vid)

  • Το τεστ ΠΑΠ «βλέπει» μόνο τον καρκίνο του τραχήλου ή και άλλα είδη γυναικολογικού καρκίνου;
  • Τι συμβαίνει με τον καρκίνο των ωοθηκών.
Μενέλαος Λυγνός
Το test Παπανικολάου «βλέπει» τον καρκίνο; (vid)
unsplash.com / Jamie Street

Ένα συνηθισμένο είδος γυναικολογικού καρκίνου είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου. Το είδος αυτό νεοπλασίας εμφανίζεται – όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του – στο ενδομήτριο, δηλαδή στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας.

Με το test Παπανικολάου δεν είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε την ύπαρξη καρκίνου του ενδομητρίου. Εντούτοις, ευρήματα του test Παπανικολάου ενίοτε υποδηλώνουν παθολογία του ενδομητρίου.

Τέτοιου είδους ευρήματα είναι:

  • η εύρεση στο δείγμα καλοηθών («φυσιολογικών») κυττάρων προερχόμενων από το ενδομήτριο
  • η εύρεση στο δείγμα κυττάρων, που ονομάζονται άτυπα αδενικά κύτταρα (atypical glandular cells – ACG)
  • η εύρεση στο δείγμα άτυπων κυττάρων του ενδομητρίου, δηλαδή κυττάρων του ενδομητρίου, των οποίων η μορφολογία διαφέρει από αυτή των φυσιολογικών κυττάρων του ενδομητρίου

Φυσιολογικά κύτταρα του ενδομητρίου αναφέρονται συχνά σε tests Παπανικολάου γυναικών 40 ετών ή και μεγαλυτέρων. Συνήθως, το εύρημα αυτό είναι μάλλον απίθανο να συνδέεται με κάποιου είδους παθολογία του ενδομητρίου, αν πρόκειται για προ – εμμηνοπαυσιακή γυναίκα, εκ του ιστορικού της οποίας δεν προκύπτουν παράγοντες κινδύνου, που να αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο του ενδομητρίου.

Εντούτοις, η ανεύρεση ακόμα και φυσιολογικών κυττάρων του ενδομητρίου στο test Παπανικολάου μετά την εμμηνόπαυση συνιστά σημείο ανησυχίας. Η σύσταση προς τις γυναίκες αυτές είναι η περαιτέρω διερεύνηση καταρχάς με υστεροσκόπηση ή απόξεση του ενδομητρίου, ώστε να αξιολογηθεί η πιθανότητα ύπαρξης νεοπλασίας του ενδομητρίου.

Δείτε κατά πόσον μπορούμε με το test Παπανικολάου να εντοπίσουμε κάποια είδη γυναικολογικού καρκίνου στο video που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του Mothersblog.gr



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved