Είμαι γόνιμη με μία ωοθήκη; (vid)

  • Γιατί μία γυναίκα να έχει μόνο μία ωοθήκη;
  • Γίνεται να συλλάβω φυσιολογικά με μία ωοθήκη;
  • Γίνεται να συλλάβω με εξωσωματική γονιμοποίηση;
Μενέλαος Λυγνός
Είμαι γόνιμη με μία ωοθήκη; (vid)

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες, οι οποίες γεννιούνται με μία ωοθήκη. Η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια ανωμαλία στην εμβρυογένεση. Η συχνότητα τέτοιων περιπτώσεων πάντως φαίνεται, πως είναι εξαιρετικά χαμηλή. Συγκεκριμένα σε μία μελέτη του 1986, το ποσοστό αυτό υπολογίσθηκε σε μόλις 1 γυναίκα ανά 11.241…

Υφίσταται και η περίπτωση η ωοθήκη κατά την εμβρυϊκή ζωή να δημιουργήθηκε μεν, αλλά για κάποιους λόγους να απεκόπη από τα αγγεία, που την τροφοδοτούν και να ατρόφησε. Ο λόγος αυτός εντοπισμού μόνον μίας ωοθήκης ήδη από τη γέννα είναι μάλλον και συχνότερος από τη μη δημιουργία ωοθήκης.

Πάντως η συγγενής (ο όρος αυτός αναφέρεται σε πρόβλημα, που εμφανίζεται από τη γέννα) έλλειψη μίας ωοθήκης είναι σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά σπάνια. Αντίθετα, συχνότερος λόγος απουσίας μίας ωοθήκης είναι η χειρουργική αφαίρεσή της.

Σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε κατά το δυνατόν να επέμβουμε χειρουργικά επί των ωοθηκών, όταν πρόκειται για γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Εντούτοις αυτό δεν είναι δυστυχώς πάντοτε εφικτό.

Λύστε όλες σας τις απορίες σχετικά με το αν μπορεί μία γυναίκα με μία ωοθήκη είναι γόνιμη μέσα από το video που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved