Τι μπορεί να σαμποτάρει τη γονιμότητα της γυναίκας;

Γυναικεία γονιμότητα: Τι μπορεί να τη σαμποτάρει;

Μενέλαος Λυγνός
Τι μπορεί να σαμποτάρει τη γονιμότητα της γυναίκας;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας.

Εκτός από προβλήματα υγείας ή βλάβες στις σάλπιγγες και ανωμαλίες της μήτρας, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που σαμποτάρουν τη γονιμότητα.Για παράδειγμα η παχυσαρκία... Παλαιότερα ο λιπώδης ιστός θεωρούνταν τρόπον τινά «αδρανής». Υπήρχε η άποψη, πως το λίπος ήταν μια «αποθήκη» ενέργειας του οργανισμού, στην οποία κατέφευγε, αν η παρεχόμενη από την τροφή ενέργεια ήταν ανεπαρκής. Δεκαετίες τώρα όμως έχει γίνει κατανοητό, πως ο ιστός αυτός επηρεάζει την λειτουργία διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως είναι και το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Ομως και η υπερβολικά έντονη άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Αν αυτή συνδυάζεται με ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας δια μέσου της διατροφής (διατροφή με χαμηλή θερμιδική αξία), τότε διαταράσσεται η λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας και μειώνεται η γονιμότητά της.

Φαίνεται όμως από μελέτη του 2016, πως η διαταραχή αυτή αναστρέφεται σε σημαντικό βαθμό, αν επιλεγεί διατροφή με υψηλότερη θερμιδική αξία και αυξηθεί το σωματικό βάρος.

Δείτε ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη γονιμότητα της γυναίκας και πώς να τους αποφύγετε στο άρθρο, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved