Πότε έρχεται η πρώτη περίοδος στην έφηβη;

Η πρώτη περίοδος της γυναίκας ή αλλιώς εμμηναρχή

Μενέλαος Λυγνός
Πότε έρχεται η πρώτη περίοδος στην έφηβη;

Η εμμηναρχή αποτελεί ένα σημαντικό – ίσως το σημαντικότερο – γεγονός, που χαρακτηρίζει την περίοδο της ζωής του κοριτσιού, που ονομάζουμε Ήβη. Η Ήβη χαρακτηρίζεται από αλλαγές στο σώμα και στην ψυχή του κοριτσιού, που σηματοδοτούν τη σταδιακή μετάβασή του από το στάδιο του παιδιού στο στάδιο της γυναίκας, η οποία αποκτά και τη γονιμότητα.

Η αλλαγές στο σώμα του κοριτσιού χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση των λεγόμενων δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου. Συγκεκριμένα αυξάνεται το ύψος, ενώ παράλληλα αυξάνεται το μέγεθος των μαστών και εμφανίζεται τριχοφυΐα στο εφήβαιο και στις μασχάλες.

Σε γενικές γραμμές, όταν ένα κορίτσι εμφανίσει «πραγματικό» στήθος – και λέγοντας «πραγματικό» στήθος εννοούμε, ότι άρχισε να φορά στηθόδεσμο – ή εμφανίσει τριχοφυΐα – ακόμα και αραιή – στο εφήβαιο ή τις μασχάλες, τότε μπορούμε να περιμένουμε, πως η περίοδος θα εμφανιστεί μέσα στους επόμενους 3 έως 6 μήνες.

Πότε έρχεται όμως η πρώτη περίοδος; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ηλικία της πρώτης περιόδου; Μετά την πρώτη περίοδο ψηλώνουν τα κορίτσια; Σε αυτά και ακόμη μερικά ερωτήματα απαντάμε στο παρακάτω video, που δημιουργήσαμε για τις αναγνώστριες του Μothersblog.gr!



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες μέρες σας.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved