Οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη: Ποια τα αίτια & πώς να την αντιμετωπίσετε (vid)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πόνο στη μέση κατά την εγκυμοσύνη.

Μενέλαος Λυγνός
Οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη: Ποια τα αίτια & πώς να την αντιμετωπίσετε (vid)

Ο πόνος στη μέση – ή αλλιώς το οσφυϊκό άλγος – είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνήθως ο πόνος αυτός εμφανίζεται μετά τον πέμπτο μήνα, χωρίς όμως να αποκλείεται να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Υπάρχουν διάφορα αίτια, τα οποία σχετίζονται με την κύηση και προδιαθέτουν για την εμφάνιση οσφυϊκού άλγους. Καταρχήν στην εγκυμοσύνη έχουμε την έκκριση της ορμόνης ρελαξίνης, η οποία δρα, μεταξύ άλλων, πάνω στους συνδέσμους, στις ταινίες δηλαδή, που κρατάνε σταθερές τις αρθρώσεις, των οποίων προκαλεί τη χαλάρωση. Η χαλάρωση αυτή ενδέχεται να συνδέεται με την «προετοιμασία» του σώματος για τον τοκετό, αφού χαλαρώνουν έτσι οι συνδέσεις μεταξύ των οστών της λεκάνης, η οποία «ανοίγει» και έτσι μπορεί ευκολότερα να χωρέσει την αυξημένη σε μέγεθος μήτρα, ενώ διευκολύνεται και το πέρασμα του νεογνού από τη λεκάνη κατά τον τοκετό.

Η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα θέτει εξάλλου υπό τάση τους κοιλιακούς μυς. Οι κοιλιακοί μύες είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της στάσης του σώματος κατά την ορθοστασία και η τάση, στην οποία υπόκεινται από τη μήτρα αυξάνει το μήκος τους και δυσχεραίνει τη λειτουργία τους αυτή.

Επίσης, η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματός σας προς τα εμπρός. Η μετατόπιση αυτή επιβαρύνει τους ραχιαίους μυς, αφού το έργο τους είναι να αντιρροπήσουν την αυξημένη τάση του σώματος να καμφθεί προς τα εμπρός. Κατά τον τρόπο αυτό εμφανίζεται μυϊκός κάματος στους μυς αυτούς και τοπικό άλγος.

Μάθετε τα πάντα για την ενοχλητική οσφυαλγία, που ταλαιπωρεί πολλές εγκύους, μέσα από το video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved