Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Οι πιο συχνοί μύθοι που ακούμε σχετικά με τη γονιμότητα

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και συγκεντρώσαμε παρακάτω, του πιο συχνούς μύθους, που ακούμε, και πολλοί από εμάς, πιστεύουν.

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Οι πιο συχνοί μύθοι που ακούμε σχετικά με τη γονιμότητα

Πολλά ζευγάρια περνούν χρόνια προσπαθώντας να αποκτήσουν παιδί, οπότε είναι κατανοητό ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες όταν τελικά αποφασίσουν να κάνουν ένα. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει βιβλίο χρήσεων για το πώς να μείνεις έγκυος.

Ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις. Βλέπουμε, δηλαδή, ζευγάρια όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτου εθνότητας ή κοινωνικού υπόβαθρου. Είναι έξυπνοι, εργάζονται σκληρά και αποφασισμένοι να έχουν μια οικογένεια. Ωστόσο, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι μπορεί το πρόβλημα να είναι δικό τους ή έστω να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, συγκεντρώσαμε τους πιο συχνούς μύθους που κυκλοφορούν και τι ισχύει στην πραγματικότητα. Δείτε παρακάτω:

gonimotita mythoi 2

«Δεν έχει θέμα γονιμότητας. Είναι ήδη μπαμπάς»

Αντίθετα με το πιστεύουν πολλοί, ακόμα και η ανδρική γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 40. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια άμεση σχέση μεταξύ της πατρικής ηλικίας και του αυξημένου κινδύνου αυτισμού και σχιζοφρένειας. Οι άνδρες κληροδοτούν τέσσερις φορές περισσότερο από τις μητέρες γενετικές μεταλλάξεις στα παιδιά. Όσο ο άνδρας γερνάει, η συγκέντρωση του υγιούς, κινητικού σπέρματος αλλά και ο συνολικός όγκος σπέρματος μειώνεται.

«Οι γυναίκες στην οικογένειά μου απέκτησαν σε μεγαλύτερη ηλικία παιδί, οπότε έχω χρόνια μπροστά μου»

Παρόλο που το οικογενειακό ιστορικό γονιμότητας λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν σε κάθε ασθενή, δεν μπορεί ούτε να βοηθήσει ούτε να αποτρέψει τη γονιμότητά του. Προηγούμενες επιτυχείς εγκυμοσύνες επίσης δεν σηματοδοτούν μια μόνιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το 11% των ζευγαριών βιώνουν δευτερογενή υπογονιμότητα, η οποία ορίζεται ως ένα ζευγάρι με παιδί που δυσκολεύεται να συλλάβει ξανά μετά από ένα χρόνο. Μια γυναίκα άνω των 40 χρόνων, έχει 5% λιγότερες πιθανότητες να μείνει ξανά έγκυος, σε σχέση με μία γυναίκα, που διανύει τη δεκαετία των 20- 30, και οι πιθανότητες είναι 20%

«Καπνίζω και δεν χρειάζεται να το κόψω για να μείνω έγκυος»

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής εκτιμά ότι έως και το 13% των γυναικών που παρουσιάζουν στειρότητα, οφείλεται στο κάπνισμα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το κάπνισμα έστω και πέντε τσιγάρα την ημέρα, συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τα ωάρια μου, μέχρι να φτάσω 40»

Όταν γεννιέται, μια γυναίκα έχει 7 εκατ. ωάρια, τα οποία μειώνονται σε 400.000 κατά την έναρξη της εφηβείας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, θα ελευθερωθούν περίπου 400 με 500 ωάρια. Όσο η γυναίκα μεγαλώνει, το απόθεμα των ωοθηκών μειώνεται. Το απόθεμα ωαρίων μιας γυναίκας μειώνεται ταχύτατα στα τέλη των 20, ξανά στα 30 και έπειτα μετά τα 35.

gonimotita mythoi 1

«Κάνω γιόγκα και γυμνάζομαι καθημερινά. Είμαι σε φόρμα, οπότε η ηλικία μου δεν επηρεάζει τη γονιμότητα»

Ένα υγιές σώμα και μυαλό μπορεί να ευνοήσει τη γονιμότητα, αλλά δεν μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση των ωαρίων και του σπέρματος. Τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άντρες, η ηλικία είναι ένα κρίσιμο συστατικό της γονιμότητας.

«Μόνο οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα πριν από την εγκυμοσύνη»

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες παίρνουν φολικό οξύ για να αποφεύγουν κάποιες γενετικές ανωμαλίες, αλλά το φολικό οξύ είναι πλέον γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην ανδρική γονιμότητα. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν υψηλότερη συχνότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο σπέρμα τους, όταν η διατροφή τους ήταν χαμηλή σε φολικό οξύ. Το συνένζυμο Q10 έχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα του σπέρματος, και η βιταμίνη Ε βελτιώνει επίσης το χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

«Δεν παίζει ρόλο πόσο καφέ πίνω, για να μείνω έγκυος»

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο από μια κούπα καφέ την ημέρα, είχαν τις μισές πιθανότητες να μείνουν έγκυοι σε κάθε κύκλο τους, από εκείνες που πίνουν λιγότερο. Η καφεΐνη μειώνει τη γονιμότητα, οπότε καλύτερα να υπάρχει μέτρο.

«Κάνουμε σεξ κάθε μέρα, οπότε θα μείνω πιο γρήγορα έγκυος»

Η καθημερινή σεξουαλική επαφή αυξάνει ελάχιστα τις πιθανότητες εγκυμοσύνης συγκριτικά με την σεξουαλική επαφή κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με μια μελέτη του New England Journal of Medicine. Αν ένας άνδρας έχει φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων, η συγκέντρωση του σπέρματος δεν μειώνεται με την καθημερινή σεξουαλική επαφή.

Πηγή: Cnn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved