Πολυκυστικές Ωοθήκες & Θεραπεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί

Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (Polycystic Ovary Syndrome, PCOS) παρουσιάζονται αλλαγές στον κύκλο της γυναίκας, οι ορμόνες της διαταράσσονται, η γονιμότητα επηρεάζεται, ακόμα παρατηρούνται και αλλαγές στην εμφάνισή της.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν πολλές μικρές κύστες, οι οποίες εμφανίζονται λόγω της διακοπής της φυσιολογικής πορείας του κύκλου. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ωοθήκη να μεγαλώνει και να παράγει μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων και οιστρογόνων. Η συσχέτιση της υπογονιμότητας με τις πολυκυστικές έγκειται στο γεγονός της απουσίας ωορρηξίας και εξαιτίας της γενικότερης ορμονικής ανισορροπίας αυξάνονται τα ποσοστά εμφάνισης πολυπόδων, ινομυωμάτων ή ενδομητρίωσης.

Όλες οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν το Σύνδρομο;

H απάντηση είναι όχι. Στην χώρα μας περίπου το 20% των γυναικών έχει πολυκυστικές ωοθήκες. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχει ένα 7%, δηλαδή παρουσιάζει έντονη συμπτωματολογία. Όσες από τις γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες και παρατηρούν τεράστιες αλλαγές στον μεταβολισμό, τη γονιμότητα, στην αντίσταση στην ινσουλίνη με συμμετοχή αρκετών προβλημάτων υγείας, λέμε ότι πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Θεραπεία

Για να βρεθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο πρέπει να ελεγχθούν τα συμπτώματα της γυναίκας που εμφανίζονται τη δεδομένη στιγμή και να θεραπευτούν επιλεγμένα. Για παράδειγμα, αντιμετώπιση ακμής ή έντονης τριχοφυΐας, θεραπεία υπογονιμότητας (πρόκληση ωορρηξίας) ειδικά στην περίπτωση που μία γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος. Μετά από εργαστηριακές και αιματολογικές εξετάσεις, προκύπτει το εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας.

Απώλεια περιττών κιλών και άσκηση

Για πολλές γυναίκες με πολυκυστικές, η απώλεια βάρους είναι μία αποτελεσματική θεραπεία. Με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου και ενός ισορροπημένου προγράμματος εκγύμνασης, επιτυγχάνεται η σωστή και σταδιακή απώλεια βάρους.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η υπερ-ινσουλιναιμία αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να αποκατασταθεί η ορμονική ισορροπία και να επιτυγχάνεται χωρίς δυσκολίες η ωορρηξία.

Χειρουργική επέμβαση

Σε βαριές περιπτώσεις (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών) απαιτείται λαπαροσκόπηση για την αφαίρεση του αλλοιωμένου ιστού που υπάρχει στις ωοθήκες. Μετά από το χειρουργείο, το 80% των γυναικών παρουσιάζει φυσιολογικό κύκλο. Πολλές γυναίκες μπορούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη μέσα σε 1 χρόνο μετά το χειρουργείο, χωρίς φαρμακευτική βοήθεια.

Πολυκυστικές Ωοθήκες και Υπογονιμότητα

Οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί και έχουν διαγνωστεί ή υποψιάζονται πολυκυστικές, πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω, για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους για μία εγκυμοσύνη:

• Επειδή οι πολυκυστικές είναι πολύ συχνά αιτία υπογονιμότητας, συνίσταται η γυναίκα να ζητήσει ιατρική βοήθεια το συντομότερο• Πριν την επίτευξη εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη η συζήτηση και περαιτέρω έρευνα της υγείας της γυναίκας με τον γιατρό της• Είναι σημαντικό να διατηρείται το ιδανικό βάρος που αντιστοιχεί στην κάθε γυναίκα στην έναρξη της εγκυμοσύνης• Για τις γυναίκες που έχουν μηνιαίο κύκλο μεγαλύτερο από 35 ημέρες η θεραπεία για τη διέγερση της ωορρηξίας διευκολύνει την εγκυμοσύνη• Ο κίνδυνος αποβολής είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες• Είναι αρκετά σύνηθες μετά την πρώτη εγκυμοσύνη, οι επόμενες κυήσεις να επιτυγχάνονται χωρίς καμία θεραπεία

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF, για μία εξειδικευμένη προσέγγιση.

Πολυκυστικές Ωοθήκες & Θεραπεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved