Πώς τα Χριστούγεννα μπορούν να ενισχύσουν την ανδρική γονιμότητα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση γλυκών και σοκολάτας κάθε μέρα για μια εβδομάδα βελτιώνει προσωρινά την ποιότητα του σπέρματος.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς τα Χριστούγεννα μπορούν να ενισχύσουν την ανδρική γονιμότητα
Bigstock

Τα Χριστούγεννα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα κιλά μας, καθώς οι περισσότεροι κάνουν μια παύση από τις δίαιτες και την υγιεινή διατροφή, βάζοντας τη σοκολάτα ακόμη και στο πρωινό τους.

Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση γλυκών σνακ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να είναι ευεργετική (βραχυπρόθεσμα) ενισχύοντας την ανδρική γονιμότητα.

Σουηδοί ερευνητές έμειναν άφωνοι όταν ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση γλυκών σε ποσότητα 450 γραμμαρίων κάθε μέρα για μια εβδομάδα ενίσχυε την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών.

Δεκαπέντε άντρες εθελοντές έκαναν μια αυστηρή υγιεινή διατροφή επτά ημερών γεμάτη ξηρούς καρπούς, μούρα και λαχανικά πριν από την κατανάλωση γλυκών.

Αναλυτικά η έρευνα:

Δεκαπέντε μη καπνιστές άνδρες, ηλικίας 20 έως 27 ετών με υγιή ΔΜΣ επιλέχθηκαν ως μέρος της μελέτης.

Οι εθελοντές τέθηκαν σε αυστηρή διατροφή για δύο εβδομάδες και αναλύθηκαν δείγματα σπέρματος τρεις φορές - πριν από τη μελέτη, μετά από μία εβδομάδα και στο τέλος της έρευνας.

Την πρώτη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γευμάτων πλούσιο σε λαχανικά, μούρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Τη δεύτερη εβδομάδα, οι δίαιτες παρέμειναν οι ίδιες, αλλά οι εθελοντές έλαβαν 375 γραμμάρια ζάχαρης κάθε μέρα επιπλέον των κανονικών γευμάτων τους. Αυτό ήταν με τη μορφή γλυκών και ζαχαρούχων ποτών.

Η ημερήσια περιεκτικότητα σε ζάχαρη ισοδυναμούσε με την κατανάλωση 450 γραμμαρίων γλυκών ή την κατανάλωση 3,5 λίτρων ποτού, τύπου κόλα.

Τα δείγματα σπέρματος πριν από τη μελέτη αποκάλυψαν ότι πέντε από τους άνδρες είχαν πολύ χαμηλή κινητικότητα σπέρματος. Η κακή κινητικότητα του σπέρματος είναι μια γνωστή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας.

Αλλά οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι η κινητικότητα του σπέρματος όλων των συμμετεχόντων επανήλθε στο φυσιολογικό, μετά τη μελέτη δύο εβδομάδων, παρά την τεράστια αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης τη δεύτερη εβδομάδα.

Οι μελετητές, πιστεύουν ότι η υγιεινή διατροφή ενίσχυε την ποιότητα του σπέρματος και προβλέπουν ότι εάν οι εθελοντές συνέχιζαν να ακολουθούν τη δίαιτα με ζάχαρη, η κινητικότητα του σπέρματός τους θα επηρεαζόταν αρνητικά.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο παχυσαρκίας μιας κακής διατροφής και τόνισαν ότι οι συμμετέχοντες κέρδισαν κατά μέσο όρο 1,5 κιλό κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Anita Ost δήλωσε: «Η μελέτη δείχνει ότι η κινητικότητα του σπέρματος μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα και φαίνεται να συνδέεται στενά με τη διατροφή. Αυτό έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν η ζάχαρη που προκάλεσε το αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι ένα συστατικό της βασικής υγιεινής διατροφής που έχει θετική επίδραση στο σπέρμα».

Οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Linkoping δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του ανθρώπινου σπέρματος μέσα σε λίγες μέρες, όμως προειδοποιούν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας μακροπρόθεσμα.

Το εύρημα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology, έρχεται αντιμέτωπο με μια πληθώρα ερευνών που συνδέουν τη ζάχαρη με την ανδρική υπογονιμότητα.

πηγή: dailymail.co.uk

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved