Προδιαβήτης: Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας;

Τι είναι ο προδιαβήτης και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών; 

Προδιαβήτης: Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας;
H πιθανή σχέση μεταξύ της ανδρικής υπογονιμότητας και του αδιάγνωστου προδιαβήτη. Bigstock

Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά αλλά όχι τόσο υψηλά όσο του διαβήτη τύπου 1 ή 2. Επίσης, είναι στενά συνδεδεμένος με το υψηλό σωματικό βάρος.

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, o οποίος υπολογίζεται περίπου στο 25-30% μέσα στα επόμενα 3-5 έτη, εάν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αντιμετωπίζουν 30-47% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η απώλεια βάρους και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και οι σωστές διατροφικές επιλογές, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

paidiki-ilikia-kai-ipogonimotita.jpg

Προδιαβήτης και ανδρική γονιμότητα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο ιατρικό περιοδικό BJU International βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της ανδρικής υπογονιμότητας και του αδιάγνωστου προδιαβήτη.

Ειδικότερα, οι άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία και είχαν μη φυσιολογικά επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης μιας σειράς προβλημάτων όπως χαμηλή πυκνότητα σπερματοζωαρίων, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και μη ικανοποιητική κινητικότητα σπέρματος, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προδιαβήτη.

«Η μελέτη μας δεν σχεδιάστηκε για να εξηγήσει την αιτιολογική σχέση μεταξύ του προδιαβήτη και της βλάβης του σπέρματος, αλλά δείξαμε για πρώτη φορά την αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης προδιαβήτη και του μειωμένου ορμονικού, μεταβολικού και σπερματικού προφίλ των υπογόνιμων ανδρών», ανέφερε ο Luca Boeri, MD, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα πειραματικής ογκολογίας στην ουρολογική μονάδα στο νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο και στο τμήμα ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Συγκεκριμένα, οι διαταραχές του μεταβολισμού της ινσουλίνης και της γλυκόζης, μαζί με το οξειδωτικό στρες, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε τροποποιήσεις στον μεταβολισμό των όρχεων », συμπλήρωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Luca Boeri, MD.

Με πληροφορίες από το everydayhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved