Ηλιόσποροι και γονιμότητα: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη

Οι ηλιόσποροι ενισχύουν τη γονιμότητα του ζευγαριού;

Ηλιόσποροι και γονιμότητα: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη
Bigstock

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα του ζευγαριού. Ειδικότερα, υπάρχουν τροφές που λόγω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη.

Οι ηλιόσποροι είναι μία από αυτές τις τροφές.

Ηλιόσποροι: Θρεπτικά συστατικά

Η υψηλή περιεκτικότητα των ηλιόσπορων σε ψευδάργυρο βοηθά στη διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας των αναπαραγωγικών ορμονών. Επίσης, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, χαλκό και μαγνήσιο. Η τρυπτοφάνη, σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, η βιταμίνη Ε ενισχύει την ανδρική γονιμότητα. Βοηθάει στην αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

iliosporoi-kai-gonimotita.jpg

Φυλλικό οξύ

Παράλληλα, οι ηλιόσποροι περιέχουν μαγγάνιο, χαλκό, καροτίνη καθώς και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και φυλλικό οξύ που βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στα διάφορα μέρη του σώματος.

Η λήψη φυλλικού οξέος από τη γυναίκα πριν από τη σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, έχει συνδεθεί με μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης συγγενών ανωμαλιών (ανωμαλιών, οι οποίες είναι εμφανείς ήδη από τη γέννηση) στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού και συγκεκριμένα δισχιδούς ράχης και ανεγκεφαλίας.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη πριν την εγκυμοσύνη. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη της κύησης. Επιπλέον, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και την περίοδο της εγκυμοσύνης, μειώνουν τις πιθανότητες για επιπλοκές και αποβολή.

Με πληροφορίες από το babymed.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved