Γονιμότητα: Πόσες μέρες μετά την περίοδο μπορείς να μείνεις έγκυος;

Τα τέσσερα στάδια του κύκλου και πότε έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να συλλάβεις.

Γονιμότητα: Πόσες μέρες μετά την περίοδο μπορείς να μείνεις έγκυος;

Ποια είναι τα τέσσερα στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου;

Bigstock

Ο εντοπισμός των γόνιμων ημερών είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις εάν θέλεις να μείνεις έγκυος. Βέβαια, σημαντικό για αυτό είναι να γνωρίζεις και να κατανοείς κάθε φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου σου.

Τα τέσσερα στάδια του κύκλου

Μία γυναίκα έχει έναν κύκλο 28 ημερών (κατά μέσο όρο), ο οποίος χωρίζεται σε τέσσερα στάδια.

Έμμηνος ρύση. Διαρκεί 3-7 μέρες και είναι οι μέρες που έχεις την περίοδό σου. Στο στάδιο αυτό πέφτει η επένδυση της μήτρας εφόσον δεν έχει γονιμοποιηθεί το ωάριο.

Θυλακιώδης φάση. Μετά την περίοδο ο εγκέφαλος παράγει ορμόνες που διεγείρουν τις ωοθήκες και τις ωθούν να απελευθερώσουν οιστρογόνα, προετοιμάζοντας έτσι ένα ωάριο για την ωορρηξία.

Ωορρηξία. Είναι το στάδιο κατά το οποίο μία ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο περνά από τη σάλπιγγα στη μήτρα. Σε έναν κύκλο 28 ημερών, συμβαίνει την 14η ημέρα και είναι το στάδιο στο οποίο μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Ωχρινική φάση. Το ωοθυλάκιο που απελευθέρωσε το ωάριο αρχίζει να συρρικνώνεται, δημιουργώντας μια δομή γνωστή ως ωχρό σωμάτιο. Η μήτρα παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, η οποία προκαλεί αλλαγές στην επένδυση της που την προετοιμάζουν για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Ποια είναι η καλύτερη ημέρα στον κύκλο σου για να μείνεις έγκυος;

Η καλύτερη μέρα για να μείνεις έγκυος είναι η ημέρα της ωορρηξίας, αλλά εξακολουθείς να έχεις μεγάλες πιθανότητες σύλληψης και τις ημέρες πριν από την ωορρηξία.

Η μέρα της ωορρηξίας είναι όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες, συνήθως 12 έως 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου.

Μπορείς να μείνεις έγκυος αμέσως μετά την περίοδο;

Δεν είναι απίθανο. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι ο σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στον τράχηλο έως και 7 ημέρες μετά την ερωτική επαφή.

Για παράδειγμα, εάν η περίοδός σου διαρκεί συνήθως 5 ημέρες, μπορεί να έχεις μόνο 2-3 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου σας, πριν ξεκινήσουν οι γόνιμες ημέρες σου. Εάν προσπαθείς να συλλάβεις ίσως είναι καλύτερο να περιμένεις λίγες μέρες μετά τη λήξη της περιόδου σου.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved