Κάνει να πίνεις καφέ όταν προσπαθείς να συλλάβεις; Τι δείχνουν οι έρευνες

Η επίδραση της καφεΐνης στη γονιμότητα της γυναίκας έχει αποτελέσει αντικείμενομελέτης.

Κάνει να πίνεις καφέ όταν προσπαθείς να συλλάβεις; Τι δείχνουν οι έρευνες

Ποια η μέγιστη ποσότητα καφεΐνης που μπορείς να καταναλώνεις εάν προσπαθείς να συλλάβεις.

Bigstock

Η γονιμότητα μίας γυναίκας επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως το ιατρικό της ιστορικό, τη διατροφή, την ηλικία και τον συνολικό τρόπο ζωής της. Η κατανάλωση καφεΐνης και η επίδραση που έχει στη γυναικεία γονιμότητα έχει επίσης απασχολήσει τους ειδικούς και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1989 έδειξε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες σύλληψης. Τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής έρευνας, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με εκείνα άλλων ερευνών που έγιναν μετέπειτα. Για παράδειγμα μεγάλη έρευνα σχετικά με την καφεΐνη και τη γονιμότητα στην οποία συμμετείχαν 3.000 γυναίκες από τη Δανία έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν δύο φλιτζάνια ή και παραπάνω καφέ την ημέρα είχαν παρόμοια ποσοστά γονιμότητας με εκείνες που κατανάλωναν πολύ λιγότερο (μόλις 100 mg καφεΐνη). Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει και έρευνα του 2017 η οποία επέκτεινε το πεδίο μελέτης στο κατά πόσο η καφεΐνη επηρεάζει τη σύλληψη τόσο όταν αυτή γίνεται με φυσικό τρόπο όσο και με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τι ισχύει τελικά;

Τα αποτελέσματα των ερευνών ποικίλουν, ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να μην ξεπερνούν την πρόσληψη 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα. Άλλωστε, αυτή η ποσότητα είναι επιτρεπτή και την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ η υπερκατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 500-600 mg) έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Τροφές και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη

Για να μπορείς να υπολογίσεις πόση καφεΐνη καταναλώνεις καθημερινά είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα ροφήματα και τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη εκτός από τον καφέ. Αυτά είναι:

  • Σοκολάτα
  • Αναψυκτικά
  • Ενεργειακά ποτά
  • Τσάι
  • Γλυκά και παγωτά που περιέχουν καφέ

Η περιεκτικότητα των παραπάνω σε καφεΐνη είναι μικρή σχετικά με εκείνη του καφέ. Για παράδειγμα ένα φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 95 mg καφεΐνης ενώ ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι 47 mg. Το μαύρο τσάι είναι εκείνο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και δεύτερο έρχεται το πράσινο τσάι με 25 mg.

Ντεκαφεϊνέ καφές και γονιμότητα

Ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει κατά 97% περίπου λιγότερη καφεΐνη από ότι ο κανονικό καφές, συνεπώς εάν θες να περιορίσεις την πρόσληψη καφεΐνης χωρίς να στερηθείς την αγαπημένη σου γεύση είναι μία καλή επιλογή.

Και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με σύνεση. Ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ περιέχει περίπου 2 με 5 mg καφεΐνης, ποσότητα που διαφοροποιείται ανάλογα το είδος και την ποικιλία του καφέ. Για παράδειγμα κάποιοι καφέδες μπορεί να έχουν μέχρι και 15 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι, για αυτό και είναι σημαντικό να ελέγχεται η περιεκτικότητα καφεΐνης.

Με πληροφορίες από babycenter.com, verywellfmaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved