Ιώδιο: Πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν

Η έλλειψη ιωδίου σε τι βαθμό επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα;

Ιώδιο: Πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν

Ιώδιο και γονιμότητα.

Bigstock

Αν και υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη σύλληψη , το ιώδιο είναι από τα πιο σημαντικά.

Το ιώδιο είναι ένα μη μεταλλικό ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς που με τη σειρά του είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των ορμονών θυροξίνη (T4 ) και τριιωδοθυρονίνη (T3).

Αυτές οι δύο ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων ενζύμων και οργανικών διεργασιών ( π.χ. λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ωορρηξία, διαχείριση βάρους).

IODIO.jpg

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο

Έλλειψη ιωδίου και γονιμότητα

Μια πρόσφατη μελέτη κοόρτης από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver έδειξε ότι η μέτρια έως σοβαρή έλλειψη ιωδίου έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γυναικεία γονιμότητα.

Στη μελέτη πήραν μέρος 467 Αμερικανίδες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή έλλειψη ιωδίου εμφάνισαν 46% μείωση στην πιθανότητα σύλληψης σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα ιωδίου. Ακόμη και οι γυναίκες με ήπια ανεπάρκεια ιωδίου δυσκολεύτηκαν να συλλάβουν, αν και αυτή η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ Tomer Singer, διευθυντής Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητας στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, σχολιάζει: «Η δυτική διατροφή άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες και η επικράτηση της φυτοφαγίας έχει συντελέσει σε μείωση των καταναλισκόμενων ποσοτήτων ιωδίου. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ο βασικός τρόπος πρόσληψης ιωδίου, συμβουλεύουμε τις γυναίκες να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν ιώδιο τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την διαδικασία της σύλληψης».

gunaika-gonimotita.jpg

To ιώδιο είναι απαραίτητο στη διατροφή της γυναίκας που προσπαθεί να συλλάβει.

Bigstock

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο

Επειδή το σώμα δεν μπορεί να παράγει ιώδιο, είναι επιτακτική ανάγκη να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό. Μία από τις καλύτερες πηγές ιωδίου είναι τα φύκια καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα φρούτα ,τα δημητριακά, τα θαλασσινά και τα λαχανικά.

Το ιώδιο πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη σύλληψη αλλά τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και της γαλουχίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι στην εγκυμοσύνη από το πρώτο τρίμηνο μέχρι τη γέννηση, τα φυσιολογικά επίπεδα ιωδίου είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Με πληροφορίες από το pharmacytimes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved