Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα τα ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα;

Ο ρόλος των Ω-3 λιπαρών στη γονιμότητα.

Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα τα ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα;

Γυναίκα τρώει κράκερ με κρέμα τυρί και σολομό. 

Bigstock

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ποιότητα των ωαρίων, καθυστερούν τη γήρανση των ωοθηκών και υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η λήψη επαρκούς ποσότητας ωμέγα-3 λιπαρών μόνο μέσω της διατροφής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη καθώς οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν τακτικά τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3.

Ως εκ τούτου, οι άνδρες και οι γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν φυσικά τη γονιμότητά τους και τη γενική υγεία τους λαμβάνουν συνήθως συμπληρώματα ωμέγα-3.

omega-tria.jpg

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα εμπεριέχονται σε πλήθος συμπληρωμάτων διατροφής.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Οφέλη

Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Πρέπει να καταναλώνονται μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει φυσικά.

Τα ωμέγα- 3 λιπαρά είναι υπεύθυνα για πολλές κυτταρικές λειτουργίες και βοηθούν στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, της πήξης του αίματος, της ανοχής στη γλυκόζη και των ανοσολογικών/φλεγμονωδών διεργασιών.

Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και γονιμότητα

Όλα τα κύτταρα απαιτούν ωμέγα-3 λιπαρά για να λειτουργήσουν κανονικά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σπέρματος και των ωαρίων.

Η παρουσία ωμέγα- 3 στις μεμβράνες των σπερματοζωαρίων έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σημαντικά τη σπερματογένεση (ανάπτυξη σπέρματος).

Το σπέρμα από άνδρες με ασθενοζωοσπερμία (χαμηλή κινητικότητα) και ολιγοζωοσπερμία (χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων) έχει χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα -3 λιπαρών σε σύγκριση με άνδρες με φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σπέρματος.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν βρίσκονται μόνο στα σπερματοζωάρια των ανδρών αλλά και στα ωάρια των γυναικών. Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά μπορεί να προστατεύουν από τη μείωση της ποιότητας των ωαρίων που σχετίζεται με την ηλικία.

omega-3.jpg

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά

Ωμέγα 3 και αντιοξειδωτική ικανότητα

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα ωμέγα – 3 λιπαρά έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα που βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκύπτει . Και τα δύο αυτά συμβάλλουν σημαντικά ή προκαλούν προβλήματα γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες.

Η ικανότητα των ωμέγα- 3 λιπαρών να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν τη λειτουργία του σπέρματος και των ωαρίων.

Με πληροφορίες από το cnyfertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved