Πώς η προλακτίνη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα

Ποιος ο ρόλος της προλακτίνης στην ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει.

Πώς η προλακτίνη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα
Τι είναι η προλακτίνη και τι σημαίνει όταν είναι αυξημένη Bigstock

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση. Ο κύριος ρόλος της είναι να διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος μετά τον τοκετό. Επηρεάζει ωστόσο και τη γονιμότητα στις γυναίκες εμποδίζοντας την ωορρηξία.

Μάλιστα όταν παράγεται υπερβολικά μεγάλη ποσότητα προλακτίνης (υπερπρολακτιναιμία), μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στη γυναίκα.

Σχέση προλακτίνης και γονιμότητας

Υπό κανονικές συνθήκες, το σώμα μιας γυναίκας παράγει πολύ λίγη προλακτίνη εκτός εάν είναι έγκυος. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία της ωορρηξίας ή να την επιβραδύνουν. Έτσι οι ωοθήκες ενδέχεται να απελευθερώνουν ένα ωάριο κατά διαστήματα ή να μην απελευθερώνουν καθόλου με αποτέλεσμα η γυναίκα να έχει ακανόνιστες περιόδους ακόμα και καθόλου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα προλακτίνης μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλά για να αποτρέψουν την ωορρηξία αλλά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης που είναι υπεύθυνη για την πάχυνση των τοιχωμάτων της μήτρας μετά την ωορρηξία. Αυτό είναι γνωστό ως ωχρινική φάση.

Οι χαμηλές ποσότητες προγεστερόνης ενδέχεται να συντομεύσουν την ωχρινική φάση και να εμποδίσουν την επένδυση της μήτρας να γίνει τόσο παχιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γονιμοποιημένο ωάριο να μην εμφυτευτεί σωστά ή ακόμα κι αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, να μην προχωρήσει η εγκυμοσύνη.

Pensive Woman Looking Through A Window Sitting On A Chair At Home

Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης μπορεί να προκαλέσουν υπογονονιμότητα ακόμα και στειρότητα

Bigstock

Μπορούν να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης;

Τα επίπεδα προλακτίνης μπορούν να προσαρμοστούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με τους παράγοντες που τα έχουν πυροδοτήσει. Αν η αύξηση προκαλείται από παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να γίνει αλλαγή του φαρμάκου.

Σε περιπτώσεις όπου η αυξημένη παραγωγή προλακτίνης προκαλείται από υποθυρεοειδισμό, συνήθως συνταγογραφείται φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή προλακτίνης. Ως εκ τούτου, εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το άγχος.

Επιπλέον, διατίθενται φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων προλακτίνης, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας.

Πηγή: novaivffertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved