Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν υπογονιμότητα: Μύθος ή αλήθεια;

Μπορούν οι γυναίκες με πολυκυστικές  ωοθήκες να μείνουν έγκυες;

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν υπογονιμότητα: Μύθος ή αλήθεια;
Γυναίκα κάθεται μόνη της και στεναχωρημένη στο κρεβάτι Bigstock

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πολύ συχνή ενδοκρινική πάθηση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Επηρεάζει περίπου το 5-10% των νεαρών γυναικών και συχνά οδηγεί σε δυσκολία σύλληψης. Οι γυναίκες με αυτή την πάθηση μπορεί να εμφανίσουν ακανόνιστες περιόδους, έντονη τριχοφυΐα, ακμή και μπορεί να έχουν ωοθήκες με πολλές μικρές κύστεις.

Πολυκυστικές ωοθήκες και υπογονιμότητα

Οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα επειδή οι γυναίκες με την πάθηση δεν έχουν ωορρηξία ή δεν απελευθερώνουν ωάριο κάθε μήνα λόγω υπερπαραγωγής οιστρογόνων. Επειδή η ωορρηξία δεν συμβαίνει τακτικά, οι περίοδοι γίνονται ακανόνιστες και τα αυξημένα επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των ωαρίων , να αναστείλουν την ωορρηξία, να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη και να αυξήσουν τον κίνδυνο διαταραχών όπως ο διαβήτης κύησης.

Young Woman Suffering From Menstrual Pain On Bed At Home

Γυναίκα κάθεται στο κρεβάτι με το κεφάλι να ακουμπά στα γόνατά της

Είναι εφικτό να μείνετε έγκυος αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν περίοδο. Επομένως, διαθέτουν ωοθυλάκια στις ωοθήκες τους. Ακόμα όμως κι αν υπάρχουν προβλήματα με την περίοδο, μπορεί να γίνει διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να υπάρξουν ωάρια. Επομένως, ναι μπορεί μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες να μείνει έγκυος. Ωστόσο, είναι πιθανόν να χρειαστεί θεραπεία ή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο της.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Θεραπεία

Για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, το πρώτο βήμα στη θεραπεία του PCOS είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας υγιεινής διατροφής και άσκησης. Οι δίαιτες που αποδεικνύονται πιο επιτυχημένες σε γυναίκες με PCOS περιλαμβάνουν αυτές με χαμηλότερους υδατάνθρακες και μειωμένο γλυκαιμικό φορτίο. Η συνιστώμενη άθληση είναι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι γυναίκες που εξακολουθούν να έχουν σπάνια ωορρηξία παρά τις τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να χρειάζονται φάρμακα γονιμότητας για να βοηθήσουν την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη.

Για ορισμένες γυναίκες με PCOS, τα δισκία γονιμότητας δεν οδηγούν σε ωορρηξία ή εγκυμοσύνη και απαιτούνται ενέσεις γονιμότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανόν οι γυναίκες με πολυκυστικές να καταφύγουν στην εξωσωματική.

Tired Arab Millennial Woman In Pajamas Woke Up, Lies On White Bed, Covers Face With Hands, Suffers F

Γυναίκα κρύβει με τα χέρια της το πρόσωπό της

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει τον κύκλο της. Έτσι θα έχει λιγότερο άγχος, θα γνωρίζει το σώμα της και τις ικανότητές του, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς. Έχοντας λιγότερο άγχος, η καθημερινότητά της θα είναι πιο ισορροπημένη και η ψυχολογία της καλύτερη. Και αυτό, γιατί οι ορμόνες θα είναι ρυθμισμένες, χωρίς μεγάλες εναλλαγές.

Με πληροφορίες από το ccrmivf.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved