Πώς οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν τη γονιμότητα

Κι όμως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα 

Πώς οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν τη γονιμότητα
Γυναίκα δεν μπορεί να κοιμηθεί Bigstock

Ο καλός ύπνος επιδρά θετικά στη λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο, φαίνεται ότι όσοι υποφέρουν από διαταραχές ύπνου επηρεάζεται σε ένα βαθμό και η γονιμότητά τους.

Έρευνες που έχουν γίνει, συνδέουν τις διαταραχές ύπνου με προβλήματα γονιμότητας, σύλληψης, εμφύτευσης.

Ο Δρ David Knight, Διευθυντής της Demeter Fertility τονίζει ότι υπάρχει μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ της αυξανόμενης μείωσης της γονιμότητας στις γυναίκες και της στέρησης ύπνου. Κατά την άποψή του, με τη διασφάλιση ενός καλού και αδιάλειπτου ύπνου, τα προβλήματα μπορούν να αντιστραφούν.

aipnia-stin-egimosini-3.jpg

Γυναίκα έχει διαταραχές ύπνου

Διαταραχές ύπνου και προβλήματα γονιμότητας

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις ορμόνες ύπνου-εγρήγορσης (π.χ. μελατονίνη και κορτιζόλη) ενεργοποιεί επίσης την καθημερινή απελευθέρωση των αναπαραγωγικών ορμονών.

Οι ορμόνες που πυροδοτούν την ωορρηξία στις γυναίκες και τη διαδικασία ωρίμανσης του σπέρματος στους άνδρες μπορεί να συνδέονται με το πρόγραμμα ύπνου. Για παράδειγμα, σε μια γυναίκα, η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει άμεσα την απελευθέρωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης ή LH - της ορμόνης που πυροδοτεί την ωορρηξία ως μέρος της ρύθμισης του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Η προκύπτουσα έμμηνος ρύση μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συλλάβει.

Όσον αφορά τα δημοσιευμένα ευρήματα, μέχρι σήμερα η πλειονότητα των στοιχείων για τη συσχέτιση μεταξύ διαταραχών ύπνου και μειωμένης αναπαραγωγικής ικανότητας ήταν στον τομέα της εργασίας με βάρδιες. Γενικά, παρατηρήθηκαν δυσμενή αποτελέσματα για την γυναικεία αναπαραγωγική υγεία (π.χ. διαταραχές εμμήνου ρύσεως, δυσμηνόρροια, αυξημένος χρόνος και μειωμένα ποσοστά σύλληψης, αυξημένες αποβολές, χαμηλότερο βάρος γέννησης) και θεωρήθηκε ότι ενοχοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις της κιρκάδιας κακής ευθυγράμμισης ή/και διαταραχής ύπνου που συμπίπτει με την εργασία σε βάρδιες.

aipnia.jpg

Γυναίκα στο κρεβάτι πιάνει το ξυπνητήρι

Διαταραχές ύπνου σε γυναίκες και άνδρες

Επίσης, η διαταραχή του ύπνου με τη μορφή υπνικής άπνοιας και αϋπνίας επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Συνιστάται, λοιπόν, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια.

Ενώ τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου είναι αρκετά σοβαρά, τα καλά νέα είναι ότι ο περισσότερος ύπνος υπό τον όρο ότι είναι αδιάκοπος, μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα ή να να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Με πληροφορίες από το demeterfertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved