Τρεις λόγοι για να πάρετε βιταμίνη D αν θέλετε να συλλάβετε

Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D στη γυναικεία γονιμότητα.

Τρεις λόγοι για να πάρετε βιταμίνη D αν θέλετε να συλλάβετε
Bigstock

Η βιταμίνη D φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στη γονιμότητα της γυναίκας.

Ερευνητές σε παλιότερη μελέτη διαπίστωσαν ότι μόλις το 26% των γυναικών έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Ειδικότερα, ανακάλυψαν ότι οι 3 στις 4 γυναίκες που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Εξετάζοντας τα αρχεία 2.700 γυναικών που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες θεραπείας γονιμότητας, διαπίστωσαν από την επισκόπηση 11 μελετών, οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι και 33% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδί.

mikoplasma-kai-gonimotita.jpg

Βελτιώνει τη γονιμότητα

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης , η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος της στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) .

Περίπου το 67% έως 85% των γυναικών με PCOS έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλεί ακανόνιστες περιόδους οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα γονιμότητας.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη ωαρίων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σύλληψη.

Μαζί με τις θεραπείες υπογονιμότητας, η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των προβλημάτων για γυναίκες με PCOS που αντιμετωπίζουν και προβλήματα σύλληψης.

mesogieaki-diatrofi-gonimotita.jpg

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών

Το σύνδρομο πολυκυστικών επηρεάζει και το μεταβολικό σύνδρομο. Παρουσιάζεται με κεντρική παχυσαρκία, διαταραχή στο μεταβολισμό γλυκόζης και διαταραχές των λιπιδίων του αίματος.

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί άμεσα με το μεταβολικό σύνδρομο/

Για παράδειγμα σε μελέτες:

  • Η βιταμίνη D βοήθησε στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη , μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα.
  • Τα επίπεδα ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης βελτιώθηκαν σε υπέρβαρες γυναίκες με PCOS που έλαβαν βιταμίνη D για οκτώ εβδομάδες.
  • Τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε γυναίκες με PCOS.
gonimotita-kai-psevdargiros.jpg

Συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση

Υπολογίζεται ότι το 50% των γυναικών με PCOS υποφέρουν από άγχος και έως και το 27% είναι καταθλιπτικές . Αυτά τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα από αυτά της κατάθλιψης και του άγχους στις γυναίκες χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με συμπτώματα PCOS:

  • Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση.
  • Η υπερτρίχωση που σχετίζεται με το PCOS (ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο) και οι αλλαγές στο σώμα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών.
  • Η αντιμετώπιση επιπλοκών υγείας μπορεί να προκαλέσει σωματικό και οικονομικό στρες.
  • Η υπογονιμότητα συχνά οδηγεί σε σοβαρή κατάθλιψη.

Η αύξηση της βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ρυθμίσετε τη διάθεσή σας και να ξεφύγετε από τον κύκλο στον οποίο τα προβλήματα υγείας οδηγούν σε κατάθλιψη και η κατάθλιψη οδηγεί σε ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας.

Με πληροφορίες από το verywellhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved