Κολπική ξηρότητα: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Σε τι βαθμό μπορεί η κολπική ξηρότητα να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα; 

Κολπική ξηρότητα: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Bigstock

Αν και η κολπική ξηρότητα δεν αποτελεί άμεση αιτία υπογονιμότητας, είναι αναμφισβήτητα ένας παράγοντας που συμβάλλει.

Η τραχηλική βλέννη είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή επιτρέπει στο σπέρμα να επιβιώσει και να “κολυμπήσει” από τον τράχηλο στη μήτρα και στη συνέχεια στις σάλπιγγες.

Αν η αυχενική βλέννη δεν είναι αρκετή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής το ζευγάρι μπορεί να βιώσει πόνο. Επίσης, η γυναίκα είναι πιθανό να αισθανθεί έντονα μια αίσθηση καψίματος, κνησμό αλλά και ερεθισμό επηρεάζοντας σημαντικά τη σεξουαλική της ζωή.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η βλέννα του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσει ακραία κολπική ξηρότητα, προβλήματα με υπερβολικά όξινες κολπικές εκκρίσεις ή ανοσολογικά προβλήματα που εμποδίζουν μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

kolpiki-ksirotita-meta-ton-toketo.jpg

Κολπική ξηρότητα: αντιμετώπιση

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ζευγαριών αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η τοπική θεραπεία με οιστρογόνα είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες για την ξηρότητα του κόλπου.

Καθώς επίσης:

  • Δισκία: Εισάγονται στον κολπικό σωλήνα με ένα απλικατέρ μιας χρήσης.
  • Κρέμες: Χρησιμοποιούνται στην περιοχή του κόλπου με ειδικό απλικατέρ.
  • Λιπαντικά με βάση το νερό: Συνιστώνται για κολπική ξηρότητα που προκαλείται από προσωρινές ορμονικές αλλαγές, όπως ο τοκετός ή ο θηλασμός.
  • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ξηρότητα του κόλπου στην εμμηνόπαυση. Βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών, οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την κολπική υγρασία και τη σεξουαλική επιθυμία.
  • Οι κολπικές ενυδατικές κρέμες χρησιμοποιούνται επίσης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα προσφέροντας ανακούφιση στις ευαίσθητες περιοχές και αποτρέποντας την έντονη ξηρότητα του κόλπου.
kolpiki-xirotita.jpg

Συζητήστε με τον σύντροφο σας

Αν υποφέρετε από κολπική ξηρότητα είναι σημαντικό να το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας. Όπως επισημαίνει η Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια, « η σεξουαλική σας ζωή είναι κάτι, που επηρεάζει άμεσα την αυτοπεποίθηση σας, καθώς και την ποιότητα της ερωτικής και συντροφικής σχέσης με τον σύντροφό σας. Γι 'αυτό λόγο, η ειλικρινής επικοινωνία και η επεξήγηση των προβλημάτων, που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε, είναι εξαιρετικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, η απογοήτευση και η ένταση μέσα στη σχέση σας. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μια χαλαρωτική στιγμή εκτός σπιτιού, με σκοπό να συζητήσετε ανοιχτά τις θετικές και αρνητικές πτυχές της σεξουαλικής σας ζωής με τον σύντροφο σας».

Πηγή: femina.in

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved