Πώς μπορώ να μείνω έγκυος όταν δεν έχω σταθερό κύκλο περιόδου;

Ασταθής κύκλος περιόδου και σύλληψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς μπορώ να μείνω έγκυος όταν δεν έχω σταθερό κύκλο περιόδου;
Bigstock

Ως ακανόνιστη περίοδος ορίζεται ο εμμηνορροϊκός κύκλος που είναι είτε μικρότερος από 21 ημέρες είτε μεγαλύτερος από 36 ημέρες. Ο κύκλος σας μπορεί επίσης να θεωρηθεί ακανόνιστος εάν ποικίλλει σημαντικά από μήνα σε μήνα. Για παράδειγμα, εάν ένας μήνας ο κύκλος σας είναι 23 ημέρες και ένας άλλος είναι 35, οι κύκλοι σας θεωρούνται ακανόνιστοι.

e444e6cd-stress-periodos.jpg

Τι προκαλεί τις ακανόνιστες περιόδους;

Οι περιστασιακές ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο οφείλονται συνήθως σε άγχος, ταξίδια, υπερβολική άσκηση ή άλλη προσωρινή αλλαγή στην κανονική σας ρουτίνα.

Οι κύκλοι που είναι σταθερά ακανόνιστοι οφείλονται συχνότερα σε παράγοντες όπως διατροφική διαταραχή, απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους, επίπεδα θυρεοειδούς που είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά ή ορμονικές ανισορροπίες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την έναρξη, τη διακοπή ή την έλλειψη δόσεων αντισυλληπτικού χαπιού ή άλλων συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων οιστρογόνων.

Η πιο κοινή αιτία χρόνιας ακανόνιστης περιόδου είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

ipnos-kai-periodos.jpg

Μπορείτε να μείνετε έγκυος εάν έχετε ακανόνιστη περίοδο;

Ναι. Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι δεν επηρεάζουν πάντα τη γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο μένουν έγκυες και συνεχίζουν να έχουν φυσιολογική εγκυμοσύνη. Έτσι, αν αναρωτιέστε αν οι ακανόνιστες περίοδοι σημαίνουν υπογονιμότητα, η απάντηση είναι όχι, αλλά μπορεί να δυσκολευτείτε να μείνετε έγκυος.

Όταν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη, καθιστά πιο δύσκολο να γνωρίζετε πότε πρέπει να προσπαθήσετε να συλλάβετε. Συνήθως οι γυναίκες παρακολουθούν τους κύκλους τους για να καθορίσουν πότε έχουν ωορρηξία.

Στις ακανόνιστες περιόδους, περιστασιακά η κατάσταση μπορεί να υποδεικνύει ακανόνιστη ή απουσία ωορρηξίας. Και αν δεν έχετε ωορρηξία, δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Τα προβλήματα με την ωορρηξία ευθύνονται για έως και 30% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μείνετε έγκυος με ακανόνιστους κύκλους είναι να εγκαταλείψετε την προσπάθεια ανίχνευσης της ωορρηξίας και απλώς να κάνετε συχνά σεξ σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας. Μερικά ζευγάρια βρίσκουν αγχωτικό τον συγχρονισμό του σεξ για την εγκυμοσύνη. Γι΄αυτό και η καλύτερη λύση είναι να κάνετε σεξ ανεξάρτητα από το θετικό τεστ ωορρηξίας.

periodo.jpg

Πώς αντιμετωπίζονται οι ακανόνιστες περίοδοι;

Εάν οι ακανόνιστες περίοδοι είναι χρόνιες, σας ενοχλούν ή σας δυσκολεύουν να συλλάβετε, μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν υπάρχει τρόπος να τις ρυθμίσετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσπάθεια να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας (το ακραίο στρες μπορεί να εκτροχιάσει τους κύκλους σας) ή τη μείωση της έντονης άσκησης (η οποία θα μπορούσε επίσης να σας αποτρέψει από την ωορρηξία και την τακτική περίοδο).

Με πληροφορίες από το whattoexpect.com, verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved